Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!
KATSO MYÖS MATKATARJOUS: Staycation miniloma Clarion Hotel Helsingissä, sis. aamiainen, alk. 99 € / kahdelle / vrk
Ruusuja, suklaata ja romanttisia illallisia. Ystävänpäivä, riippumatta siitä missä sitä vietetään, on yleensä aina synonyymi rakkaudelle. Ympäri maailmaa on erilaisia perinteitä miten, ja milloin, tätä päivää juhlistetaan.

Ystävänpäiväperinteet vaihtelevat ympäri maailmaa eri ajankohdista eri tapoihin. Sanotaan, että Ystävänpäivä syntyi Rooman avioliittokiellosta kolmannella vuosisadalla, jolloin keisari Claudius II kielsi avioliiton uskomalla, että yksin olevat miehet olivat parempia sotilaita.
Valentine-niminen pappi, joka oli edelleen rakkauden kannalla, solmi avioliittoja määräyksestä huolimatta. Hänet vangittiin tottelemattomuutensa vuoksi ja tuomittiin kuolemaan. Vankeudessa hänen huhutaan palauttaneen vanginvartijan tyttären näön. Ennen kuolemaansa 14. helmikuuta Valentine kirjoitti hänelle kirjeen ja allekirjoitti sen “Sinun ystävänpäivänäsi”, mistä alkoi perinteinen jokavuotinen rakkauden ja ystävyyden päivä.
Romantiikan ja matkailun nälkään löytyy lisää kohteita täältä.
Espanja
Barcelonassa ja koko Katalonian alueella on omat perinteensä ja heidän oma ystävänpäivä on 23. huhtikuuta. Sitä kutsutaan Sant Jordiksi (Pyhä Yrjö), missä pojat antavat tytöille ruusun ja tytöt pojille kirjan. Se on yleinen vapaapäivä. Helmikuun 14. päivä vietettävää yleistä ystävänpäivää kyllä vietetään kuten useimmissa maissa, jolloin kauppojen näyteikkunat hehkuvat punaisina sydämistä, kukista ja lahjoista sekä pariskunnat käyvät romanttisilla illallisilla. Myös Espanjan karnevaalikausi on täydessä vauhdissa sopivasti 14. helmikuuta.

Valencialaisille vuoden romanttisin päivä on 9. lokakuuta, jolloin he juhlivat sekä Valencian yhteisön päivää että Pyhän Dionysioksen (Sant Dionís) päivää, joka tunnetaan paikallisesti ystävien suojeluspyhimyksenä. Tämä on yleinen vapaapäivä ja silloin kaupungilla ja kylän pääaukiolla on erilaisia juhlia. Pyhän Dionysiuksen päivän perinteeseen kuuluu tarjota naisille Mocadora (Mocaorà), silkkihuiviin kääritty paketti, jossa on käsin valmistettuja marsipaanihahmoja, rakkauden ja arvostuksen merkkinä.
Argentiina

Viettelyjen ja tulisen tangon maassa yksi päivä ei riitä juhlimaan ystävänpäivää. Argentiina omistaa kokonaisen viikon rakkaudelle ja ystävyydelle. Dia del Amigo eli Ystävien päivää vietetään 20. heinäkuuta ja se on usein talvilomaviikko argentiinalaisille.
Brasilia

Brasiliassa helmikuinen ystävänpäivä on samaan aikaan heidän kuuluisan karnevaaliviikon kanssa, joten siinä hulinassa ei kerkiä ystävänpäivää sen erityisemmin juhlia. Mutta heidän oma ystävänpäivän vastine on “Dia dos Namorados”, jota vietetään 12. kesäkuuta. Tavanomaisen suklaan, kukkien ja korttien vaihdon lisäksi musiikkifestivaaleja ja esityksiä pidetään koko maassa. Tämä houkuttelee pariskuntia ja perheitä kaduille nauttimaan musiikista. Brasilialaiset juhlivat myös avioliiton suojeluspyhimystä “Pyhän Antoniuksen päivää”. Sinä päivänä sinkut suorittavat erilaisia rituaaleja rakkauden löytämiseksi.
Kiina
Kiinalaiset juhlivat perinteisesti kuutta kiinalaista ystävänpäivää vuodessa, antaen heille runsaasti mahdollisuuksia ilmoittaa rakkaudestaan.

Kuitenkin ehkä romanttisten perinteiden kaikkein romanttisin ja ihastuttavin ystävänpäivä on Qixi eli Double Seven -festivaali, jota on vietetty Zhou-dynastian (1046–256 eKr) jälkeen. Qixiä vietetään seitsemännen kuukuukauden seitsemäntenä päivänä, joka on elokuussa gregoriaanisen kalenterin mukaan. Tämä perinne muistuttaa vanhaa esi-isien historiaa, jota on siirretty sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan. Se kertoo kahden rakastajan traagisen rakkaustarinan, jotka muuttuivat tähdiksi ja erotettiin Linnunradalla.
Taiwan
Kukistaan tunnettu Taiwan juhlii maailman romanttisinta päivää kauniilla kukilla. He juhlivat ystävänpäivää kahdesti vuodessa: 14. helmikuuta ja 7. heinäkuuta. Perinteen mukaan miehet antavat kukkakimppuja rakkaalleen. Vaikka se ei ehkä vaikuta aluksi erityiseltä, taiwanilaisessa perinteessä todellinen merkitys on annettujen kukkien värissä ja määrässä, mikä välittää lahjan sanoman. Yksi punainen ruusu edustaa yhtä ainoaa rakkautta, kun taas 99 ruusua ilmaisevat ikuisen rakkauden. Mitä 108 ruusua tarkoittaa? No, se on avioliittoehdotus!
Japani

Japanissa rakkauden ilmaisu poikkeaa hiukan meidän ns. normaalista tavasta, nimittäin siellä naiset tarjoavat miehille kotitekoisia honmei-suklaita. Japani juhlii myös “valkoista päivää” 14. maaliskuuta. Ihmiset palauttavat tunteen lahjoilla ja suklaalla ihmisille, jotka antoivat heille suklaata ystävänpäivän aikana. Perinteisesti tämä on päivä, jolloin miehet tekevät lahjoja ja palauttavat yleensä lahjat kolminkertaisina. Lahjat eivät yleensä ole suklaata, mutta ne voivat olla muun tyyppisiä lahjoja.
Korea
Soulissa ja koko Etelä-Koreassa naiset antavat suklaata miehille 14. helmikuuta, mutta täsmälleen kuukautta myöhemmin, 14. maaliskuuta, miehet ilmaisevat rakkautensa tarjoamalla makeisia tyttöystävilleen tai vaimolleen. Sinkut, jotka eivät saa makeisia tai suklaata, syövät jajanmyeon-nimisiä mustia papunuudeleita ja surevat yksinoloa. Monet sinkut kokoontuvat yhteen Black daynä ja päivittävät samalla online-treffisivustojaan ja toivovat löytävänsä jonkun 14. kesäkuuta mennessä jolloin järjestetään Kiss day!
Tanska
Vaikka ystävänpäivä on Tanskassa suhteellisen uusi käsite (sitä on vietetty Tanskan ulkoministeriön mukaan vasta 1990-luvun alkupuolelta lähtien), maa on omaksunut vahvasti ystävänpäivän rituaalit.

Ruusujen sijaan ystävät ja rakkaat antavat toisilleen valkoisia kukkia, joita kutsutaan lumikelloiksi. Miehet antavat naisille 14. helmikuuta myös gaekkebrevin, “leikkikirjeen”, joka koostuu hauskasta runosta tai riimistä mikä on on kirjoitettu monimutkaisesti leikatulle paperille ja siinä ei ole lähettäjän nimeä. Jos nainen, joka saa gaekkebrevin, arvaa lähettäjän oikein, hän ansaitsee itselleen pääsiäismunan myöhemmin samana vuonna.
Italia
Romanttinen illallinen on yksi tapa juhlia ystävänpäivää Italiassa. Alun perin italialaiset juhlivat ystävänpäivää kevätjuhlana. Nuoret ja rakastavaiset kokoontuivat puutarhojen ulkopuolelle nauttimaan runoista ja musiikista ennen kävelyä rakkaansa kanssa.
Toinen vanha italialainen ystävänpäivän perinne on, että nuoret, naimattomat tytöt heräävät ennen aamunkoittoa kohtaamaan tulevaisuuden aviomiehensä. Uskomus oli, että ensimmäinen nainen, jonka nuori neito näki ystävänpäivänä, oli mies, jonka kanssa hän menisi naimisiin vuoden sisällä. Tai hän ainakin muistuttaisi voimakkaasti miestä, jonka kanssa hän menisi naimisiin.

Nykyisin italialaiset juhlivat ystävänpäivää ystävien välisellä lahjojen vaihdolla ja romanttisilla illallisilla. Yksi Italian suosituimmista ystävänpäivälahjoista on Baci Perugina, jotka ovat pieniä, suklaalla päällystettyjä hasselpähkinöitä, mitkä on kääritty romanttiseen paperiin. Ihania Italian herkkuja romantiikan nälkään löytyy täältä.
Ranska

Rakkauden kaupunkina Pariisi on suosittu kohde pariskunnille ystävänpäivänä. Aikaisemmin pariskunnilla oli tapana kiinnittää lukko Pont des Artsin “rakkaussiltaan” ja heittää avain Seine-joelle. Lukot poistettiin vuonna 2015, jolloin siltakaiteet korvattiin sellaisilla, joihin on vaikea kiinnittää lukko, mutta ihmiset kiinnittävät lukkoja silti muihin Pariisin alueella oleviin siltoihin. Ranskalaiset pariskunnat vaihtavat myös kauniita rakkausviestejä, joita kutsutaan cartes d’amamiksi. Romanttiset Ranskan matkat löytyy täältä.