Turkkilainen sauna


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Hamam, turkkilainen sauna, mitä se on ja miten se eroaa suomalaisesta saunasta? Molemmat tarjoavat erilaisia etuja, mutta hyvinvoinnin tunne on sama.

Turkkilaisessa saunassa poistuu elimistöstä muun muassa myrkkyjä.
Kuva Needpix

Turkkilainen vai suomalainen sauna?

Kun suomalainen sauna käyttää korkeita lämpötiloja, kuivaa lämpöä ja matalaa kosteutta, turkkilaiset saunat tarjoavat korkeamman kosteuden ja matalammat lämpötilat. Yksinkertaisesti sanottuna: suomalaiset saunat keskittyvät enemmän höyryyn, kun taas turkkilaiset saunat keskittyvät enemmän veteen.

Nämä saunat eroavat hieman hyödyissään, mutta niillä on myös jotain yhteistä. Molemmat puhdistavat ihoa suuren hikoilun takia, elvyttävät imusolmukkeita ja auttavat poistamaan myrkkyjä ja turhia rasvoja, edistävät kudosten uudistumista, tekevät ihosta vastustuskykyisemmän sekä säätelevät verenpainetta verisuonten laajenemisen ansiosta.

Puuta vai marmoria?

Turkkilainen sauna on tehty marmorista ja kivistä.

Saunat eroavat sisustukseltaan hyvinkin paljon. Suomalainen sauna on tyypillisesti täysin puulla peitetty kuiva ympäristö, jossa on penkit missä istua ja rentoutua. Turkkilainen sauna on puolestaan hyvin märkä ja peitetty marmorilla tai kivellä. Suomalaisessa saunassa lämpö syntyy uunista ja lämpötilat vaihtelevat noin 50 ° – 85 °:een välillä, kun taas turkkilaisessa saunassa lämpö on säteilevää, toisin sanoen se leviää höyryn ansiosta penkkien, seinien läpi, kattoon asti, ja putoaa sitten takaisin kohti huoneen keskustaa. Lopuksi, kun taas suomalaisessa saunassa kosteutta ei ole lainkaan (korkeintaan 10-15%) ja lämpö on voimakasta ja kuivaa, turkkilaisessa saunassa se on erittäin korkea (90-100%) ja muodostaa höyrysumun, joka nostaa lämpötilat lattiatason 20-25 ° C: sta pintatason 40-45 ° C: een.

‘Hamam’ on satoja vuosia vanha perinne

Belediye Hamami on yksi Länsi-Turkin vanhimmista saunoista.
Kuva Belediye Hamami, Kusadasi

Turkkilainen sauna, “hamam”, on ollut osa turkkilaista kulttuuria jo satoja vuosia. Yksi Istanbulin vanhimmista kylpylöistä on Cemberlitas Hamami, joka sijaitsee lähellä suurta basaaria. Ottomaanien tunnetuimman arkkitehdin, Mimar Sinanin vuonna 1584 rakentamaamam lämmitetään edelleen arvostetulla tavalla uunilla, joka polttaa haketta tuottaen höyryä. Belediye Hamamı, Kusadasissa, rakennettiin vuonna 1495 ottomaanien turkkilaisten toimesta, ja se on yksi vanhimmista Länsi-Turkissa.

Hamamissa rentoudutaan ja puhdistaudutaan sekä unohdetaan ulkopuolinen maailma hetkeksi.
Kuva Belediye Hamami, Kusadasi

Ennen vanhaan turkkilainen sauna oli välttämätön henkilökohtaisen hygienian kannalta, kun taas nykyään se on paikka, jossa etusijalla on rentoutuminen. “Hamamin” ydinajatus on unohtaa ulkopuolinen maailma, antaa mielesi vaeltaa ja nauttia vain puhdistumisesta. Aikoinaan turkkilaisia saunoja oli jopa 2500 ympäri Turkkia, mutta kylpyhuoneiden asentaminen koteihin 50- ja 60-luvuilla hävitti ison osan saunoista. Nykyisin nämä saunat ovat myös kohtaamispaikkoja ystävien kanssa. Yleisesti naisia ja miehiä ei sekoiteta keskenään.

Tarvikkeet

‘Pestemal’ on suuri raidallinen tai ruudullinen pyyhe, joka on valmistettu silkin ja puuvillan tai puhtaan puuvillan tai jopa puhtaan silkin seoksesta ja joka voidaan kääriä vartalon ympärille. Ennen vanhaan käytettiin paksupohjaisia puusta veistettyjä eräänlaisia sandaaleja, ‘Nalin’, jotka oli tarkoitettu suojaamaan jalkoja märältä ja saippuavedeltä. Tämän tyyppisiä sandaaleja ei enää käytetä, joten voit ottaa mukaasi varvastossut. Kuumassa ja höyryisessä hamamissa iho pehmenee ja kehoa on helppo uudistaa ilman kemikaaleja. Kuolleet ihosolut hierotaan ‘kesellä’, silkistä ja hampusta kudotulla kankaalla. Kulho, jota käytetään veden kaatamiseen kehon päälle on nimeltään ‘tas’. Kulho on aina valmistettu metallista, jossa on uritettu ja upotekoristeinen kuvio. Sen valmistuksessa käytetään hopeaa, tinattua kuparia tai messinkiä.

Metallikulholla kaadetaan vettä kehon päälle.
Photo by engin akyurt on Unsplash

Miten hamamissa sitten saunotaan?

Turkkilainen sauna aloitetaan istumalla tai makaamalla mukavasti kivi- tai marmoripenkeillä ja rentoudutaan hengittämällä sisään lämmintä höyryä, joka vaikuttaa hengitykseen, mutta edistää myös hikoilua ja siten myrkkyjen poistumista. Yleensä turkkilaisessa saunassa ehdotetaan polkua, joka alkaa 15 minuutin lämmittelyllä runsaassa höyryssä, jatkuu muutaman minuutin ajan lämpimässä huoneessa, mikä on hyödyllistä ennen sukeltamista kylmään veteen puoleksi minuutiksi. Sykli voidaan toistaa toisen kerran tai voit siirtyä suoraan rentoutumisvaiheeseen, jossa harjoitetaan rentouttava ja uudelleenaktivoiva hieronta, joka perustuu eteerisiin öljyihin. Iho kuoritaan ja pestään kevyesti hieromalla.

Turkkilaisessa saunassa rentoudutaan hengittämällä lämmintä höyryä.
Kuva Belediye Hamamı, Kusadasi

Terveysvaikutukset

Turkkilaisen saunan kuumalla höyryvesiterapiahoidolla on ihmeellinen vaikutus jokaisen henkiseen ja fyysiseen tilaan. Se lievittää stressiä, puhdistaa ihoa, parantaa verenkiertoa, avaa ja puhdistaa hengitystiet sekä poistaa myrkkyjä, mukaan lukien raskasmetalleja, alkoholia, suolaa ja jopa nikotiinia. Siksipä kannataakin suunnata seuraavalla Turkin reissulla hamamiin, esimerkiksi Kusadasissa, joihin löydät matkoja täältä.


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.