Top 10 Matkatarjoukset vieraili Dubaissa. Tämän opimme koronanaikaisesta matkailusta ja mietimme, voisiko myös Suomi ottaa Dubaista mallia?

Dubai Rixos

Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Arabiemiraattien Dubai näyttää erinomaisesti mallia muulle maailmalle, miten koronanaikainen matkailu on mahdollista toteuttaa vaarantamatta matkailijoita tai maassa asuvia. Voisiko Suomi ja muut Euroopan maat ottaa tästä oppia?

Kevään ja alkukesän totaalin matkustuspysähdyksen jälkeen Dubai oli yksi ensimmäisistä matkakohteista, joka avasi rajat kaikkien maiden kansalaisille, lähtömaan koronatilanteesta välittämättä. Sen sijaan että olisi käytetty ”matkustuskupla”-mallia tai liikennevalomallia jota esim. Suomessa ja monessa muussa maassa on kesän aikana otettu käyttöön, niin Dubaihin pääsevät kaikki joilla on esittää viimeistään 96 tuntia ennen maahan saapumista otettu negatiivinen PCR testitulos. Ilman testiä Dubaihin matkustavia ei saa päästää lähtömaassa edes lentokoneeseen. Korkean riskin maista saapuvat testataan vielä toistamiseen Dubain lentokentällä. Jälkimmäinen testi on maksuton.


Klikkaa tästä Dubai hotellitarjouksiin, mm. 5* Atlantis the Palm, 5* Five Jumeirah, 5* W Dubai…


Ennen avautumista Dubai oli sulkenut rajansa erittäin tiukasti. Dubain emiraatista ei saanut edes poistua ja kaikista tiukimman lockdownin aikana siellä oli jopa ulkonaliikkumiskielto. Tänä aikana alueen johto kuitenkin suunnitteli paluuta uuteen normaaliin ja viruksen leviäminenkin onnistuttiin taltuttamaan.

Vielä 2 kuukautta avautumisen jälkeen, kun muissa maissa ollaan jo toisen virus-aallon “aallonharjalla”, Arabiemiraateissa uusien tartuntojen määrä on nousevasta turismista huolimatta edelleen hallinnassa. Uusia tartuntoja rekisteröidään toki edelleen, ja Suomen viranomaisten riskiarvion mukaan numerot eivät näytä tarpeeksi hyviltä paperilla (Arabiemiraateissa on tätä kirjoittaessa 4.9.2020 ollut n. 48 / 100,000 covid tapausta viimeisen 2 viikon aikana), mutta 9,5 miljoonan asukkaan maassa, jossa tähän mennessä on jo tehty 7 miljoonaa testiä ja jossa tartuntaryppäät tunnistetaan nopeasti nopealla testaamisella ja ne pääasiassa keskittyvät maan köyhimpiin työläiskortteleihin, kaukana turistialueilta, riskiarviota voidaan silti pitää rohkaisevan hyvinä.

Pelkkiä puheita vai myös tekoja?

Dubai ja Arabiemiraatit on Top 10 Matkatarjouksille yksi suosituimmista kohteista, josta meiltä löytyy myös paikallista erityisosaamista. Jotta voisimme jatkossakin neuvoa asiakkaitamme alueen mahdollisuuksista, ja neuvoa erityisesti korona-ajan turvallisuusasioista, päätimme lentää paikan päälle ja selvittää pitävätkö puheet tehokkaista koronatoimista ja turvallisesta turistikohteesta paikkansa myös käytännössä. Halusimme ymmärtää, mitä toimia maan hallitus ja turismipalvelujen tarjoajat käytännössä toteuttavat turistien turvallisuuden takaamiseksi.

Lyhyt vastaus, niille jotka eivät jaksa lukea tätä kattavaa raporttia loppuun asti:
Neljän kuukauden kotona istumisen ja pelottelun tuloksena matkalle lähteminen ei ensin tuntunut turvalliselta, mutta matkanaikaiset ja kohteessa noudatetut turvallisuusprotokollat ylittivä odotuksemme ja saivat ainakin meidät tuntemaan itsemme osaksi ”turvallisuuskuplaa”, josta matkan jälkeen oli vaikea palata takaisin arkeen.


>>> B2B: Tästä raportista löytyy myös B2B versio matkailualan ammattilaisille, joissa esittelemme turvallisuusprotokollat yksityiskohtaisemmin, esimerkeillä ja kuvilla, ja jossa paneudumme erityisesti siihen, mitkä toimenpiteet toimivat mielestämme parhaiten, millä toimilla lisätä asiakkaiden turvallisuustunnetta, käytännön haasteet, ja mitä turvallisuustoimia kannattaisi tuoda esille markkinoinnissa. Raportin hinta on 69 EUR ja sen voi tilata osoitteesta raportti@travelsales.eu . Hintaan kuuluu myös 1 tunnin konsultointi.


Matka alkoi Espanjasta

Matkamme alkoi pääkonttoriltamme Espanjan Aurinkorannikolta, josta on myös viime aikoina kantautunut huonoja koronauutisia. Huomioitavaa Espanjan osalta on kuitenkin se, että myös Espanjassa matkustaessa, turvallisuus otetaan tosissaan. Espanjassa tilanne vaihtelee myös paljon maakunnittain. Aurinkorannikolla tilanne ei ole oikeastaan missään vaiheessa ollut huolestuttava, kun taas pääkaupungissa Madridissa, jonka kautta jouduimme matkustamaan, tilanne on taas pahentunut.
Espanjassa on maskipakko kaikilla julkisilla paikoilla, kadulla, liikkeissä ja julkisissa kulkuvälineissä. Matkustimme Malaga-Madrid välin AVE pikajunalla, jossa kaikki matkustajat (paitsi silloin kun söivät) käyttivät maskeja lainkuuliaisesti. Hotellimme Madridissa oli myös askeettiseen koronatyyliin riisuttu kaikista koriste-esineistä tartuntapintojen vähentämiseksi, checkin tehtiin “kontaktittomasti” eli sekä maksaminen että sisäänkirjautuminen onnistui koskematta mihinkään. Lisäksi jokaisen hotellin hissin sisäänkäynnin yhteydessä oli desinfektioainetta. Myös huoneet oli asianmukaisesti sekä siivottu että desinfioitu.

Arabiemiraatteihin pääsemiseksi meidän oli näytettävä aikaisintaan 96 tuntia ennen maahan saapumista tehty negatiivinen PCR-testitulos Emirates lentoyhtiön lähtöselvityksessä. Testin ajoittaminen aiheutti pieniä huolia, koska testitulosten saamisessa voisi kestää jopa 48 tuntia, ja Dubaihin piti saapua tämän jälkeen seuraavan 48 tunnin aikana. Lentomme lähti torstaina, joten menimme testiin maanantaina. Testitulokset saimme kuitenkin jo 24 tunnin odottelun jälkeen, joten meille jäi hyvin aikaa tulostaa testitulokset ennen matkaa. Testi maksoi 140 euroa. Suomessa Mehiläinen lupaa PCR testituloksen jo 6 tunnissa. Jos teet testin matkaa varten, pyydä tulokset englanniksi. Lentoyhtiö oli tarkka testitulosten kanssa. Ilman negatiivista tulosta lennolle ei olisi pääsyä lainkaan, ja näin kävi yhdelle ennen meitä lähtöselvitysjonossa seisseelle miehelle, joka ei ollut lentoyhtiön ennen matkaa lähettämistä varoitusmaileista huolimatta ymmärtänyt käydä testeissä.

Espanjan päässä lähtöselvitystiskillä sosiaalisesta etäisyydestä pidettiin myös hyvin huolta, mutta portilla koneeseen noustaessa ihmiset käyttäytyivät ehkä vähän turhan kaoottisesti, kuuntelematta ohjeita. Istuinpaikallamme meitä odotti Emirates lentoyhtiön hygienia-pakkaus, joka sisälsi desinfiointiainetta, käsipyyhkeet ja pari maskia.

Koneen henkilökunta oli pukeutunut maskiin, muoviseen suojanaamariin ja pitkään muoviseen valkoiseen takkiin. Kaikkien matkustajien testaaminen, henkilökunnan vaatetus ja muut turvajärjestelyt toivat hetkeksi sellaisen tunteen, että olimme matkalla kaukaiselle planeetalle, jossa paikallinen väestö ja kasvillisuus piti suojella kaikilta vierailta bakteereilta ja viruksilta. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tunsimme olomme oikeasti turvalliseksi.

Suomessa on paljon keskustelua siitä, että lentoa edeltävät koronatestit eivät olisi luotettavia, ja että koronaan voisi vielä sairastua testin tekemisen jälkeen, ennen lentoa, mutta tieto siitä että kaikki muut matkustajat olivat myös testattu, sai ainakin meidät rauhallisiksi. Ennen lentoa tehty testi kuitenkin minimoi riskin niin pieneksi kuin se on vain mahdollista, ja testatut matkustajat ovat varmasti myös paljon tietoisempia riskeistä, joten osaavat varoa altistumista muita paremmin. Kukaanhan ei halua sairastua ennen matkaa, ja Dubaihin saapuessa saattaisi joutua vielä toiseen testiin. Varjopuolena testaamisessa on tietenkin se, että se lisää matkustamisen kuluja. Toisaalta moni on varmasti myös valmis maksamaan turvallisuudesta.

Emirates lentoyhtiön hygienipakkaus

Taktinen markkinointivoitto

Testauksen, tarkastusten ja muiden varotoimien lisäksi Arabiemiraatit vaatii kaikilta maahan tulevilta matkavakuutuksen, joka kattaa mahdolliset terveysongelmat, mukaanlukien covid-19:sta johtuvat ongelmat matkan aikana. Kaikki suurimmat matkavakuutukset kattavat koronasta johtuvat terveysongelmat, kunhan asiakas ei ole vakuutusta ottaessa ollut tietoinen sairaudesta. Oman vakuutuksen kattavuus kannattaa kuitenkin varmistaa omalta vakuutusyhtiöltä ennen lähtöä.

Jos matkustat Dubaihin Emirates-lentoyhtiöllä, lennon hintaan kuuluu covid-19 matkavakuutus, joka – hieman huvittavasti – maksaa myös mahdolliset hautajaiskulut 🙂 Toisin sanoen, jos matkustat Emiratesilla, ainakaan covidista johtuvista sairaus- tai pakkokaranteenista johtuvista kuluista ei tarvitse huolehtia. Todennäköisesti kaikki perinteiset matkavakuutukset sisällyttävät lähes samat turvat, mutta tämä lisäturva on silti taktinen markkinointivoitto Emirates-lentoyhtiöltä.

Lennolla kaikki sujui loistavasti, kaikkia mahdollisia turvallisuusprotokollia seuraten. Lähes kaikki tarjoilut, joihin matkustajat pääsevät kosketukseen, oli kääritty muoveihin (mikä on kasvava ongelma, jos pandemia jatkuu pidempään); matkustajille annettiin hygieniapakkaus suojakäsineillä, kasvonaamioilla, puhdistusaineilla ja muilla tavaroilla, ja lentoemännillä oli yllään erikoisvaatteet, kuten suojalasit, kasvonaamiot, käsineet jne. Myös lentokoneen peräosassa olevat vessat oli varattu vain henkilökunnan käyttöön.

Kaikilla lentoyhtiöillä turvallisuudesta ei välttämättä huolehdita yhtä kirurgisen tehokkaasti kuin Emiratesilla, mutta tämä Arabiemiraattien oma lentoyhtiö antoi kuitenkin esimakua niille tiukille turvallisuustoimille, mitä kohtaisimme myöhemmin itse kohteessa. Joka ikisessä hotellissa, ravintolassa ja muissa yrityksissä, jossa virailimme matkan aikana, noudatettiin hygieniaprotokollia harvinaisen hyvin. Kun samalla tiesimme, että maahan ei pääsisi positiivisen tuloksen antaneita, tai että riskimaista tulevat testattaisi toistamiseen kentällä, tiesimme, että riski saada tartunta toiselta turistilta olisi erittäin pieni.

Osa matkustajista testataan uudestaan Dubain kentällä

Saavuttuamme Dubaihin, meidät ohjattiin ensin passintarkastukseen. Espanjasta tai muista EU maista (ml Suomi) saapuvat eivät matkustusajankohtanamme joutuneet pakolliseen uusintatestiin, mutta jos olisimme halunneet, olisimme saaneet tehdä testin uudestaan ilmaiseksi. Myös kaikkien maahan saapuneiden lämpötilat mitattiin lämpökameroilla. Mainittakoon tässä yhteydessä että myös Espanjan lentokentillä kaikkien maahan saapuvien lämpötilat mitataan, joten Dubai ei ole suinkaan ainut joka tarkistaa kaikkien lämpötilat. Riskimaista saapuvat testattiin kentällä toistamiseen, ja he joutuvat “minikaranteeniin” testitulosten saamiseen asti (ne luvataan 12-48 tunnissa) ja niiden saamiseksi omaan puhelimeen on ladattava ilmainen covid-19 seurantasovellus. Tällä valvotaan ettei karenssia rikota, ja jäljitetään myös mahdolliset tartuntaan alistuneet mikäli maahan saapuva antaisi positiivisen tuloksen.

Maahantulo onnistui suhteellisen vaivattomasti siitäkin huolimatta että kaikki maahan saapuvien testitulokset tarkistettiin passintarkastuksen yhteydessä. Hyppäsimme taksiin, jonka penkkiin oli kiinnitetty desinfiointiainepullo, ja puoli tuntia myöhemmin olimme perillä hotellissamme jossa sisäänkirjautumisrituaaleihin kuului mm. desifiointitunnelin läpi käveleminen ja taas lämpötilan mittaaminen. Vastaanottovirkailija desinfioi myös passimme ja luottokorttimme (kaikki mihin oli koskenut ja omien sanojen mukaan mm. myös muut maahantuloviranomaiset käpelöineet). Myös vastaanottotiskillä sijaitseva ipad laitte, johon allekirjoitimme nimemme, desinfioitiin ennen ja jälkeen, meidän silmien edessä. Vastaanottovirkailija käytti kumihanskoja.

Sofitel The Palm hotellin desinfiointitunneli
Atlantis hotellin lämpötilaskannaus

Täysin “contactless” tämä ensimmäinen sisäänkirjautuminen ei siis ollut, mutta näytti silti että Dubaissa on ehditty harjoitella näitä prosesseja jo niin paljon ja tarkkaan, että vainoharhaisinkaan ei välttämättä ole miettinyt kaikkia tartuntarajapintoja ja tilanteita jossa virus saattaisi tarttua ihmiseltä ihmiselle.

Dubaissa, kuten Espanjassa, maskin käyttö on pakollista kaikissa julkisissa paikoissa, hotelleissa, kaupoissa ja kadulla. Maskin käyttöä myös valvotaan ja maskitta liikkumisesta saatetaan sakottaa. Hotelleissa vartijat pitivät yleensä hyvin huolta siitä että myös kaikki muut asiakkaat noudattivat maskipakko, ja niille harvoille jotka ajatuksissa olivat unohtaneet maskin huoneeseen, vartijat jakoivat maskeja ilmaiseksi.

Viranomaisten asettamat minimi hygieniavaatimukset

Dubaissa joka ikinen yritys, yksityinen tai julkinen, on velvollinen mittaamaan vieraiden kuumeen. Hotelleissa huoneet on desinfioitava ja kaikkien työntekijöiden ja hotellivieraiden on käytettävä maskia. Henkilökunta joka on kosketuksissa asiakkaiden kanssa käyttää myös kumihanskoja. Desinfiointiainetta on oltava asiakkaiden saatavilla.

Minimivaatimusten lisäksi jokainen yritys ja hotelli noudattaa myös omia, usein vieläkin tarkempia hygieniaprosesseja. Olimme hyvin positiivisesti yllättyneitä siitä että puheet myös vastaavat todellisuutta ja kukaan ei näyttänyt huolehtivan hygieniasta ja turvallisuudesta vain sen takia että heidän oli pakko, vaan koska he oikeasti halusivat luoda asiakkailleen turvallisuuden tunteen.

Käytännössä esim. desinfiointiainetta oli saatavilla niin takseissa kuin hissien ja sisäänkäyntien yhteydessä. Kuume mitattiin jokaisen hotellin sisäänkäynnin yhteydessä, osassa hotelleissa kuume mitattiin lisäksi jokaisen ravintolan ovella. Sofitel The Palm ja Atlantis hotellien vastaanottovirkailijat olivat niin tarkkoja hygienan kanssa että he desinfioivat jopa luottokorttimme ja passimme. Hygienia-asiat on saatu kahden kuukauden harjoittelun jälkeen hyvin sisäistettyä. Uima-altaalla huomasimme myös että uima-altaan portaiden kaiteet desinfioitiin päivän aikana useaan kertaan,. Sofitel hotelliin oli jopa asennettu desinfiointi-tunneli jokaiselle ulko-ovella, jonka läpi jokaisen vieraan oli käveltävä.

Sosiaaliseen eristäytymiseen kannustettiin tarroilla ja esitteillä joka paikassa.  

Eräänä viikonloppuaamuna kun W Dubai hotellin täyttöaste oli 70%, joten riittävän turvavälin takaamiseksi, hotelli järjesti aamiaisbuffetin suureen konfferenssisaliin tavalisen ruokasalin sijaan. Atlantis Aquaventures vesipuiston maksimi käyttöaste oli rajattu 30%:iin, jotta turvarajat voitaisi taata. Tämä ei ehkä liiketoiminnallisesti ole järkevää, mutta hyvänä puolena tässä oli lisäksi se että kun väkeä ei ollut niin paljon, laitteisiin ei ollut lainkaan jonoa.

Joka ikisessä paikassa muistutettiin asiakkaita sosiaalisista minimietäisyyksistä, jonoväleistä ja hissien maksimimääristä.

Sosiaalista eristäytymistä ”kannustettiin” 🙂
Hisseissä sai matkustaa korkeintaa 4 henkilöä kerrallaan

Mitä huoneiden siivoukseen tuli, siivousprosessi on jaettu kahteen osaan. Ensin huoneet siivotaan normaalisti, kuitenkin niin että kerrossiivoojat siivoavat vain yhden huoneen kerrallaan ja huoneiden välillä desinfioivat myös siivousvaunun. Siivouksen jälkeen eri henkilö käy vielä desinfioimassa huoneen. Jotta mikään ei unohtuisi (kauko-ohjaimet, lampun katkaisimet, puhelimet, jne), siivoojat ja dedikoidut desinfioijat käyttävät tarkistuslistoja.

Sofitel hotellin hygieniapäällikkö kertoi meille lisäksi että suurimmassa osassa hotelleista myös hotellin työntekijöiden terveydestä ja hygieniasta huolehditaan yhtä tarkasti kuin hotellien vieraiden. Varmuuden vuoksi työntekijöitä ei myöskään kierrätetä hotellin eri osastojen välillä niin kuin aikaisemmin.

Ravintoloissa hygieniasta huolehdittiin erityisen tarkasti. Sisään tullessa kuume mitattiin. Työntekijät käyttivät sekä maskia että kumihanskoja. Pöydät desinfioitiin, ja aterimet oli joko pakattu muovipusseihin tai ruokaliinaan, riskejä minimoiden. Ruokalistat piti ladata omaan puhelimeen pöydällä olevan QR koodin avulla.

Turvallisuustunteen lisäämiseksi osassa hotelleissa myös aurinkotuolit, pöydät ja jopa huoneen kaukosäätimet oli merkitty ”desinfioitu” tarroilla. Kaikissa hotelleissa rantapyyhkeet oli pesun jälkeen pakattu suljettuihin muovipusseihin.

Rixos Premium hotellin huoneen oviin oli selkeästi merkitty tarroilla että huone oli desinfioitu
Kauko-ohjain oli pakattu muoviin ja merkitty ”desinfiointi” tarralla

Ravintoloiden pöydiltä löytyi myös uusi tuttavuus; oksennuspussin näköinen paperipussi. Tämän käyttötarkoitus hämmensi ensin, kunnes meille kerrottiin että se oli tarkoitettu kasvomaskien säilyttämiseen ruokailun aikana. Ruokaillessa ei tietenkään tarvinnut käyttää maskia, kuten ei myöskään uima-altailla uidessa eikä rannalla, mutta maskin käyttö oli suositeltavaa myös liikkuessa paikasta paikaan ruokasalin tai uima-allasalueen sisällä. Buffet tarjoilussa maski oli laitettava päähän kun nousi hakemaan lisää ruokaa.

Näin buffet toimii korona-aikana

Ruokabuffetit eivät ole loppuneet koronan takia, mutta niiden toimintaperiaatteita on jouduttu muokkaamaan kosketuspintojen minimoimiseksi. Asiakkaat eivät enää itse pääse kosketukseen ruoan kanssa eikä ruokaa saa annostella itse. Ruoat oli asetettu tiskeille perinteisen buffetin tapaan, mutta eteen oli laitettu esteet, naru tai vastaava, jotta asiakkaat eivät pääsisi liian lähelle ruokaa ja osoittaakseen että ruokaa ei saisi annostella itse. Tarjoilijat vastasivat ruoan anniskelusta kuin koulun ruokalassa aikanaan. Onneksi jokaisen pisteen edessä oli tarjoilija, joten ruuhkaa ei lopulta syntynyt. Ruuhkan tasoittamiseksi kaikkiin ravintoiloihin piti myös tehdä pöytävaraus etukäteen, myös aamiaiselle, ainakin niinä päivinä jolloin hotelleissa oli paljon asiakkaita.

Jos Dubain koronan aikaisista turvallisuusprosesseista pitää sanoa jotain huonoa niin se liittyy enemmänkin peruspalvelujen heikentymiseen kuin hygieniasta huolehtimiseen. On nimittäin selvää että kun hygienian turvaamiseksi on jouduttu lisäämään resursseja, niin muita palveluja on jouduttu karsimaan. Viranomaiset ovat myös kieltäneet baaritiskit, joten allasbaarit eli ns. ”swim up” baarit oli myös suljettuna. Drinkkejä sai kuitenkin tilata aurinkotuoleille, ja jos käyttäytyi hyvin, kukaan ei tullut sanomaan mitään jos otit drinkin mukaan altaan reunalle. Huoneita ei myöskään siivota päivittäin automaattisesti eikä huoneiden turn-down palvelua suoriteta kuin erikseen pyydettäessä. Näin toimitaan yksinkertaisesti siitä syystä että näin minimoidaan myös mahdollinen tartuntariski siivoojien ja asiakkaiden välillä, eli turhaa asiakkaiden huoneissa liikkumista vältetään. Dubain hotellien palvelutaso on silti edelleen huippuluoikkaa, eli aina kun palvelua halusi, oli sitten tarve uusille pyyhkeille, vesipulloille, tai pesuaineet loppu, ei tarvinnut odottaa montaa minuuttia. Tätä kirjoittaessa myös sisätiloissa sijaitsevat, yhteiskäytössä olevat spa osastot, porealtaat ja sisä-altaat on suljettu turvallisuussyistä. Hierontoja, kasvohoitoja ja muita yksittäisiä hoitoja saa sen sijaan vieläkin normaalisti.

Kotiinpaluu ja lentokenttätoimenpiteet

Min. 72 tuntia ennen kotiinpaluuta meidän oli tehtävä toinen PCR testi. Testin saimme järjestettyä hotellin sopimusklinikan kautta (hinta 500 dhs, eli n. 120 €). Lähes jokaisella hotellilla on sopimukset virallisten testiklinikoiden kanssa, joten testin saa halutessa tilattua myös hotelliin. Testituloksia odotellessa tietenkin jännitti hieman, sillä ilman tuloksia tai positiivisella testituloksella ei olisi asiaa Euroopan lennolle. Matkavakuutuksemme olisi tietenkin maksanut karanteeni ja terveydenhoitokulut mikäli testi olisi osoittautunut positiiviseksi, mutta kaikenkaikkiaan testaaminen ennen kotiinpaluuta tuntui hyvältä idealta. Näin varmistuisimme myös kotimatkalla siitä että kukaan kanssamatkustaja ei tartuttaisi koronaa meihin, vaikka tutkimuksissa onkin todettu että riski altistua koronaan lentokoneissa niiden tehokkaan ilmanvaihdon ansiota on erittäin pieni. Tällä tavalla Euroopassa voidaan myös olla varmoja siitä että tautia ei tuoda Eurooppaan ainakaan Dubaista.

Dubain kentällä noudatettiin taas saamaa hygieniaprotokollaa kuin muualla kaupungissa. Emiratesin lähtöselvityksellä turvavälit oli merkitty lattiaan ja niitä myös noudatettiin orjallisesti, negatiivinen testitulos oli näytettävä joka portilla ja odotustiloissa ei ollut kaaosta ja turvavälisuositukset oli käytännössä hyvin toteutettu. Lähtöselvityksessä meille annettiin taas Emiratesin hygieniapakkaus. Sisällä lentokoneessa meidät tervehti taas hymyilevä muoviseen pitkään valkoiseen takkiin, maskiin ja suojalaseihin pukeutunut lentoemäntä.

Yhteenveto ja ajatus siitä voisiko Dubain mallia soveltaa myös Suomessa, ja voisiko tämä pelastaa esimerkiksi Lapin talvisesongin, ja yleensäkin mahdollistaa turvallisen matkustamisen ulkomaille ilman karanteenivaatimuksia

Dubaissa hygieniasta ja turvallisuudesta ei pelkästään huolehdittu hotelleissa, vaan samoja protokollia noudatettiin joka ikisessä yksityisessä kahvilassa, julkisessa rakennuksessa, toimistorakennuksissa ja pankeissa. Nämä protokollat, turvallisuus ja niiden noudattaminen maalasi kuvan siitä, miltä normaalitilaan palaaminen lähiaikoina voisi näyttää. Elokuisessa Dubaissa ei perinteisesti ole tungosta, mutta sekä paikalliset että turistit näyttivät todella nauttivan lomistaan ja arjestaan, turvallisuusprotokollia noudattaen, kuitenkin ilman sitä samaa suurta huolta ja pelkoa mitä Euroopassa tällä hetkellä eletään.

Tämä kokonaisvaltainen kokemus saa meidät ymmärtämään, että matkustaminen voi käynnistyä uudelleen ja matkailuala voi elpyä, mutta se vaatii hyvää johtamista, visiota, operatiivista näkemystä ja toistettavien varotoimien toteuttamista, jotta se todella toimii.

Suomessa tämä aihe ei ole pelkästään ajankohtainen siksi että voisimme taas lähettää suomalaiset vastuullisesti ulkomaille lomailemaan, vaan myös sen takia että turisteja saataisi taas Suomeen, esimerkiksi Lapin matkailuklusterin pelastamiseksi. Myös suomalaiset itse käyvät talvella Lapissa, joten jos voimme luoda järjestelmän jolla sekä turistien että itse suomalaisten turvallisuus voidaan taata, myös talous tulee palautumaan nopeammin, ja ihmiset uskaltavat taas matkustaa, käyttää peruspalveluja ja nauttia elämästään. Testaamalla kaikki maahantulijat, kotimaassa pysyvien vastuullisten ihmisten eivät myöskään tarvitsisi kantaa huolta siitä että ulkomaille matkustavat toisivat koronan takaisin Suomeen. Ero nykyiseen ”liikennevalomalliin” on se että kun matkustajat tietävät että ainut vaatimus palata tai matkustaa Suomeen ilman että joutuu karanteeniin on negatiivinen testitulos, niin matkustaminen ei ole enää kuin itsestä kiinni. Nykymalli on kuin rulettia pelaisi, ja kukaan tervejärkinen matkanjärjestäjä ei tule järjestämään matkoja Suomeen jos ei voi olla varma että rajat pysyvät auki myös matkan ajankohtana (edes testin tehneille).

Oli koronasta mitä mieltä tahansa, niin olemme varmoja siitä että kaikki valitsevat matkakohteen ja hotellin joka huolehtii läpinäkyvästi ja kirurgintarkasti matkustajien turvallisuudesta ja hygieniasta. Valitsemme myös sellaisen liikennevälineen jossa voimme olla varmoja että myös muut asiakkaat noudattavat turvallisuusohjeistuksia.


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.