Ranuan talviaktiviteetit


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Pohjoisessa eletään jo vahvasti talven sesonkia ja koska joulukin lähestyy, on hyvä hetki katsastaa alkaneen talvikauden aktiviteetteja Ranualla. Arctic Guesthouse & Igloos ja markkinointipäällikkö Tuomas Haapala kirjoitti myös heidän omassa blogissaan itsenäisesti suoritettavista aktiviteeteista ja niihin soveltuvista paikoista sekä paikallisten yritysten tarjoamista palveluista, joita me myös tässä blogikirjoituksessa esittelemme.

Ranualla majoitut upeissa maisemissa Arctic Guesthouse&Igloos majatalossa tai ekologisessa Aurora hut iglussa. Tarjous kohteeseen löytyy täältä.

MAASTO- JA UMPIHANKIHIIHTOA RANUALLA

kuva Tuomas Haapala

Ranua tarjoaa loistavia latuja eritasoisille hiihtäjille. Ladut aukeavat jo syystalvella ja latuverkosto on todella kattava. Ranuan kunnan hoitamilla laduilla pääsee nauttimaan upeista maisemista sekä omasta rauhasta. Tutustu Ranuan hiihtolatutarjontaan täältä.

Soidensuojelualueella voi lähteä jopa useamman päivän hiihtovaellukselle. Litokaira tarjoaa loistavat puitteet umpihankihiihdolle ja siellä voi myös yöpyä joko Litjon autiotuvalla tai Litokairan porokämpällä. Ukonsuon alue sekä Oravin latujen ympäristö Ranuan kylän keskustan tuntumassa ovat myös hyviä paikkoja umpihankihiihdon ystäville.

MOOTTORIKELKKAILU JA RANUAN KELKKAREITIT

Kuva Eino Paakki

Arctic Guesthouse & Igloos sijaitsee Ranuanjärven rannalla mistä lähtee upeat kelkkareitit. Ranuan kunta pitää huolta reiteistä ja ne tampataan noin 3-6 kertaa kauden aikana. Viralliset reitit kiertävät vesistöalueet ja joen ylityksiin on rakennettu siltoja. Ainoat poikkeukset ovat Simon rajalle menevän reitin Simojoen ylitys sekä Rovaniemen reitin Simojoen ylitys ja Syötteen reitillä olevan Majovajoen ylitys.

Viralliset yhteydet ovat: Rovaniemi, Vanttaus, Posio, Syöte, Iin ja Simo ( kuntien rajalle asti Ranuan hoidossa ja virallisena reittinä). Ranuan kelkkareittien ja -urien karttaan voit tutustua Ranuan kunnan nettisivuilla.

RANUAN ULKOJÄÄT JA JÄÄHALLI

Kuva Jenna Pirttijärvi

Ranuan ulkojäitä löytyy mm. Peuran ulkoilukentän vierestä, sekä Kuhasta ja Impiöstä.

Ranualla pelataan jääkiekkoa ja kaukalopalloa mutta jäähallissa on myös mahdollista harrastaa vaikkapa curlingia, mikä on ollut jo pidempään ranualaisten mielekäs harrastus. Jäähallin luistelukausi alkaa lokakuussa ja jatkuu aina huhtikuun puoliväliin saakka. Hallista voi myös varata omia jäävuoroja. Vuorovaraukset ja tiedustelut kannattaa tehdä viimeistään viisi päivää ennen toivottua vuoroa. Jäähallin jäitä hoitaa arkisin tekninen osasto ja iltaisin ja viikonloppuisin ulkopuolinen palvelun tarjoaja.  Jäähallin vuorolista on tilattavissa Anitta Jaakolalta. Koululaisten lomien aikaan jäähallilla on mahdollista osallistua Ranuan vapaa-aikatoimen järjestämille höntsävuoroille, joiden aikatauluista ja sisällöistä tiedotetaan mm. Monkkari 2.0:n Facebook-sivuilla.

Ranualla järjestetään maaliskuussa suuren suosion saavuttanut Ranuan kaukalopallopuulaakiturnaus. Tämän lisäksi hallilla järjestetään ajoittain jääkiekkoturnauksia sekä yksittäisiä näytösotteluita.

Lukkopalvelu Sarakari hoitaa luistinten teroitukset ja heidän toimitilat sijaitsevat Saariharjulla.

LUMIKENKÄILY RANUALLA

Kuva Jari Romppainen

Lumikenkäily on erinomainen tapa tutustua luonnon rauhaan. Lumikengillä pääsee helposti paikkoihin missä on koskematonta lunta ja mihin ei muuten normaalikengillä viitsisi edes yrittää. Lumikenkäily on helppo harrastus ihan kaikille. Omat reittivalinnat ja etenemisnopeus vaikuttaa siihen miten haastavaksi sen haluaa tehdä.

Iltasella voi lähteä jahtaamaan revontulia kunhan vaan muistaa pysyä sellaisella reitillä missä on maamerkkejä jotka tunnistaa pimeässä helposti. Hyvä idea on pysyä vaikka Ranuan eläinpuiston yhteydessä olevalla luontopolulla mihin hiihtolatujen valot heujastuvat. Ja takaisin majapaikkaan voi suunnistaa seuraamalla omia jälkiä.

Lumikenkiä on mahdollista ostaa Ranuan Tarvikekeskuksesta tai vuokrata Ranuan Eläinpuiston yhteydessä sijaitsevan lomakylä Gulo Gulon vastaanotosta.

RANUAN PILKKIPAIKAT

Ranualla on erinomaiset kalastus- ja pilkkimismahdollisuudet. Ranuanjärvi on helpoin pilkkipaikka, sillä se sijaitsee aivan kylän keskustassa. Järvelle pääsee helposti esimerkiksi Multilahden, Ikosenpuiston tai Arctic Guesthouse & Igloosin rannan kautta.

Suuria ahvenia ja särkikaloja saa mm. Apajalahdesta. Ja jos tuuri käy, sieltä voi saada myös siikaa. Jaska Ilvesluoto pilkkii paljon järvellä joten hän suosittelee isojen ahvenien pyytäjille Sikalan lahtea, eli Kangasojan suuta, sekä Luhtaojan suuta ja Peltosaaren salmea, joka sijaitsee Laivalaa vastaan. Säynettä saa puolestaan Ilvesluodon mukaan varmimmin Pirttisaaren länsipuolelta ja madetta Miekkaniemen kärjestä.

Ranuanjärvellä on varsin helppoa liikkua, sillä järveltä löytyy paljon hyvin kantavia moottorikelkan jälkiä. Järveä on mahdollista kiertää myös hiihtämällä tai lumikenkäillen.

Simojärvi on Ranuan vesistöistä ehdottomasti tunnetuin ja koko järvi tarjoaa hyviä pilkkipaikkoja suurten ahventen pyytämiseen. Muutamia mainittavia paikkoja ovat mm. Koppelosaaren lähistöllä sijaitseva Koppeloselkä, Porosaaren ympäristö, Ahosaari, jossa on myös laavu sekä Kenttäsaari, josta löytyy myös autiotupa. Lamanginsaaressa sekä Porosaaressa on myös huollettuja laavupaikkoja. Ja järven pohjoispäästä löytyy laavu Linjaniemestä.

Suhankojärvi on kuuluisa Pääsiäisen aikoihin pidettävistä Suhangon pilkkikilpailuista. Se sijaitsee reilun 30 kilometrin päässä Ranuan kirkonkylän keskustasta Rovaniemen suuntaan. Se on varsin haastava kalanpyynti järvi sillä kalojen sijainnit vaihtelevat paljon. Yleisin saaliskala on ahven ja siika, joka on istutustoimin kotoutettu.

Pilkkitarvikkeita voi ostaa Ranuan Tarvikekeskuksesta ja Halpahallista. Arctic Guesthouse & Igloosin majatalon vastaanotossa on myös tarjolla lainaksi pilkkivälineitä.

MÄENLASKUA RANUALLA

Kuva Vesa Kekonen

Koko perheelle hauska tapa viettää talvipäivää on tietysti mäenlasku. Ranuan suosittu mäenlasku paikka on Honkivaara, joka sijaitsee noin 9 kilometrin päässä Ranuan keskustasta Heinisuolle ja Papinpaloon päin. Sijainnin ja reitin löydät tästä kartasta. Laskukausi kestää niin pitkään kuin lunta riittää ja pääsiäisen aikaan Honkivaarassa järjestetään perinteinen mäenlaskutapahtuma, jossa on tarjolla myös kahvia, pullaa ja hernekeittoa. Honkivaaraan on mahdollista saapua sekä autolla, moottorikelkalla että hiihtämällä kelkkareitin vierustaa kulkevaa hiihtolatua pitkin.

Oravin mäki on Pentti Lohen ylläpitämä hiukan pidempi ja valaistu mäki kylän keskustan lähettyvillä. Se on joistakin paikoista melko jyrkkä, joten ihan perheen pienimpien ei kannata yksin laskea mäkeä. Oravin mäen tarkempi sijainti löytyy tästä kartasta. Peuralta lähdettäessä noin 350-400 metrin kävelyn jälkeen vasemmalla puolella näkyy mäki, jonne päästäkseen pitää kävellä metsäpolun ja hiihtoladun yli. Ylityksessä kannattaa olla tarkkana, sillä ylityskohta on Oravin viiden kilometrin ladun jyrkimmän laskun jälkeisellä tasaisella alueella ja melkein heti laskua seuraavan mutkan takana.

Pentti Lohen omassa pihapiirissä Ranuanjärven rannalla sijaitsee toinen mäenlaskupaikka Lontsun mäki.

Tarvikekeskuksesta ja Halpahallista voi ostaa pulkkia ja liukureita sekä Arctic Guesthouse & Igloosilta löytyy lisäksi jonkin verran pulkkia, jotka ovat vieraiden vapaassa käytössä. 

LAAVUT JA TULIPAIKAT RANUALLA

Kuva Anna Vanhala

Erityisesti kevätauringon helliessä hiihto- ja kelkkaretkillä on mukava pysähtyä laavulle. Ranuan kylän keskustassa on tarjolla muutamia tulipaikkoja. Eläinpuiston yhteydestä tulipaikkoja löytyy yhteensä kolme kappaletta. Gulo Gulon mökkikylän yhteydessä on laavu ja eläinpuiston luontopolulta löytyy puolestaan tulisteluun tarkoitettu kota sekä Repolammen rannassa oleva laavu. Myös Ranuanjärven rannalla, luontopolun yhteydessä on laavu. Kelkkareitin varrella, noin 20 kilometrin päässä Ranualta, sijaitsee Hukarin laavu. Yleinen sääntö on, että tulipaikoille ja laavuille kannattaa varata omat polttopuut matkaan, sillä Ranuan kunnan tai Metsähallituksen tekemät puutoimitukset ovat varson epäsäännöllisiä.

Simojärvellä päin liikkuville laavuja ja autiotupia on tarjolla runsaasti. Alueen palveluihin, mukaan lukien tulipaikkoihin ja laavuihin voit tutustua myös Luontoon.fi -sivustolla.

PAIKALLISTEN YRITYSTEN AKTIVITEETIT JA PALVELUT

REVONTULEN ALPAKAT – VIERAILE ALPAKKATILALLA KUUKASJÄRVELLÄ

Revontulen alpakat Ranuan Kuukasjärvellä
Kuva Tiia-Maria Leppiaho

Revontulen Alpakat on Ranuan Kuukasjärvellä sijaitseva alpakkatila. Revontulen Alpakat järjestää tilavierailuja, joiden aikana vieraiden on mahdollista tutustua hauskoihin alpakoihin sekä tilalla oleviin ankkoihin, kanoihin ja mangalizoihin eli villapossuun. Vieraille on mahdollista järjestää myös ohjattua alpakoiden talutusta talvisessa metsässä.

VAARAN POROTILA – TUTUSTU AIDON POROTILAN ELÄMÄÄN

Vaaran porotilan porot Ranualla
Kuva Tuomas Haapala

Aivan Ranuan kylän keskustan lähettyvillä sijaitsee Vaaran Porotila

Vaaran Porotilan ohjatulla vierailulla järjestetään porojen ruokintaa sekä esitellään tilan toimintaa. Vieraat viedään porokyydillä perinteiseen kotaan nauttimaan lämmintä juomaa jossa samalla voi jutustella porotilan väen kanssa. Jos vierailun aikaan maassa ei ole lunta, korvataan rekiajelu lassonheiton opastuksella.

Vaaran Porotilan vierailun voi varata myös suoraan Arctic Guesthouse & Igloosin verkkokaupasta.

VILLA HAVULA – LUO OMAT MATKAMUISTOSI TYÖPAJALLA

Kuva Villa Havula

Villa Havula sijaitsee Ranuan kirkonkylän keskustan tuntumassa. ”Puutarhurin majassa” järjestetään talvikaudella Leather workshop – työpajoja, jossa vieraat voivat tehdä omat matkamuistot poronnahasta ja -sarvista sekä muista paikallisista raaka-aineista.

Työpajat järjestetään yleensä Ranuan Eläinpuistolla sijaitsevassa kodassa, mutta olemalla yhteydessä yritykseen, on työpajan järjestäminen mahdollista sopia myös jossain muualla.

OPASTETTU ERÄRETKI JANNE KUMMALAN KANSSA

Talvinen metsämaisema Ranualla
Kuva Janne Kummala

Janne Kummala on perinteistä eränkäyntiä rakastava taiteilija ja eräopas. Hän on monipuolinen luontoliikkuja, jonka matkassa voi oppia ymmärtämään ja tuntemaan upeaa luontoamme. Hän pitää majaansa Pudasjärven puolella sijaitsevassa Sarakylässä ja hänen toiminta-alueinaan on pääosin pohjois-Pudasjärvi, mm. Syötteen kansallispuisto.

RANUAN ELÄINPUISTO JA LOMAKYLÄ GULO GULO

wildlife safaris ranua kelkkasafari
Wildlife Safarisin järjestämä kelkkasafari Ranualla (c) Wildlife Safaris

Ranuan Eläinpuistossa olevat aitaukset ovat keskellä pohjoista havumetsää ja ne tarjoavat arktisten ja pohjoisten eläinlajeille luonnollisen asuinympäristön. Eläinpuisto on auki vuoden jokaisena päivänä. Talvikaudella eläinpuisto on auki päivittäin kello 10 – 16. Perinteisen puistokierroksen lisäksi eläinpuiston ohjelmapalveluilla on paljon muitakin aktiviteetteja.

Lomakylä Gulo Gulo tarjoaa matkailijoille monenlaisia ohjattuja aktiviteetteja moottorikelkkailusta ja lumikenkäilystä aina maastohiihdon opastukseen saakka. Ohjattujen aktiviteettien lisäksi Ranuan Eläinpuistolta on mahdollista vuokrata erilaisia välineitä. 

REKIAJELU RANUAN HEVOSPALVELUIDEN KYYDISSÄ

Ranuan Hevospalvelut järjestää mm. rekiajeluja Ranuan ympäristössä
Kuva Ranuan Hevospalvelut

Ranuan Hevospalvelut Oy on pieni suomenhevostalli, joka tarjoaa reki- ja kärryajeluita kauniin luonnon keskellä. Talli sijaitsee Ranuan keskustan tuntumassa. Yritys tarjoaa myös ratsastusmahdollisuuksia sekä tallivierailuja ja talutusratsastuksia.

Ranuan Hevospalvelut räätälöi myös asiakastoiveesta paketteja, joita ovat esimerkiksi erilaiset perheretket, kaverisynttärit sekä yritysten virkistypäivät.

ARCTIC BOREALIS HUSKIESIN KOIRAVALJAKKOSAFARI

Arctic Borealis Huskiesin koiravaljakkoajelu Ranualla
Kuva Arctic Borealis Huskies

Arctic Borealis Huskies on perheomisteinen huskytila Ranuan Pohjasperällä. Yritys on perustettu vuonna 2006,  mutta matkailun parissa omistajilta löytyy kokemusta jo yli 20 vuoden ajalta. Arctic Borealis Huskies järjestää laadukkaita ja elämyksellisiä huskyohjelmia ja safareita ympärivuotisesti.

Talvella valjakkoajo tapahtuu reellä Ranuan Eläinpuiston läheisyydessä olevasta Wild Arctic Husky Parkista käsin. Ohjelmista löytyy sopivia aktiviteetteja kaikenikäisille asiakkaille ja Arctic Borealis Huskiesin kanssa voit lähteä joko lyhyelle 1-2 tunnin valjakkoajelulle tai pidemmille safareille.

VIRKISTÄYDY ARCTIC WILD ICELLA

Arctic Wild Icella voit myös kokeilla paljuilua
Kuva Ilkka Karttunen

Ranuan keskustan tuntumassa Ranuanjärven rannalla oleva Arctic Wild Ice on varsinainen talven ihmemaa. Taitavan Ilkka Karttusen toimipisteestä löytyy niin jääveistoksia kuin jääiglujakin. Iltavalaistuksessa nämä upeat veistokset pääsevät loistoonsa.

Järven rannalla voi rentoutua saunomalla, pulahtamalla avantoon tai nautiskellen paljussa. Vierailu Arctic Wild Icella on mahdollista päättää mukavaan juoma- ja ruokailuhetkeen perinteikkäässä lappilaisessa kodassa. Matkamuistojakaan ei tarvitse lähteä etsimään tämän vierailun jälkeen, sillä Ilkka valmistaa itse mm. kauniita kuksia ja puuveistoksia.

SUSIMAA LAPLAND – SUSIKOIRIEN TURVAPAIKKA JA EKOFARMI

Susimaa Lapland wolfdog in Ranua
Kuva Susimaa Lapland

Susimaa on susikoirien turvapaikka, jossa tarkoituksena on elää rauhassa ja sopusoinnussa yhdessä luonnon kanssa kohti omavaraisen elämisen tavoitetta. Susimaa Laplandin perhe koostuu tällä hetkellä ihmisistä, susikoirista, kissasta, kanoista, viiriäisistä, kaneista, vuohista ja lampaista. 

Susimaa on avoinna ympäri vuoden ja tarjoaa eri vuodenaikoina erilaisia aktiviteetteja, jotka ovat aina yksilöllisiä ja pienille ryhmille suunnattuja. Vierailu susimaassa on ikimuistoinen kokemus, joka muodostuu seikkailuhenkisistä hetkistä. Perhe elää lähellä eläimiä kunnioittaen heitä.

Susimaa tarjoaa erilaisia patikointi- ja lumikenkävaellusretkiä yhdessä susikoirien kanssa sekä maatilavierailuja joissa voi tutustua muihin eläimiin ja tilan toimintaan. Päivä Susimaassa” -palveluun kuuluu maatilakierros, retkikierros susikoirien kanssa sekä perinteinen perunakeitto, joka on valmistettu tilalla itse kasvatetuista raaka-aineista ja nuotiolla.


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.