Padelin hurmiossa ympäri maailmaa


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Useiden lähteiden mukaan padelia pidetään maailman nopeimmin kasvavana urheilulajina, jota pelaa jo arviolta 20 miljoonaa ihmistä. Mikä on tämä laji, josta niin moni on mennyt sekaisin? Ja missä sitä voi pelata vaikka lomalla?

Padelin mailat ovat pienemmät kuin tennismailat.

Johdatus lajiin niille, jotka vieläkin ihmettelevät

Tämä peli voidaan jäljittää Meksikon Acapulcoon ja vuoteen 1969. Lajin keksi meksikolainen liikemies Enrique Corcuera, joka halusi rakentaa kotiinsa tenniskentän mutta siihen ei ollut riittävästi tilaa. Niinpä hän käytti mielikuvitustaan ja kehitti squash-kentällä tämän mailapelin, joka tunnetaan nyt nimellä padel. Aluksi vain Meksikon huippu eliitti harrasti tätä urheilua kunnes vähän myöhemmin se levisi Enrique Corcueran rikkaiden ystävien tapaan Marbellaan, Espanjaan, Corcueran ystävän, Alfonso de Hohenlohen, avulla.

Padel on yksinkertaisesti selitettynä sekoitus tennistä ja squashia. Sitä pelataan lasiseinien ja metalliaidan ympäröimällä 10 – 20 m: n kentällä nelinpelinä. Padel on fyysisesti vähemmän vaativa kuin tennis, mikä helpottaa oppimista, mutta sitä on myös yhtä vaikea hallita. Padelissa pallo menee harvoin pelistä, koska kenttää ympäröivät lasiseinät ja aidat. Tämä luo pidempiä ralleja ja vaikeuttaa pisteiden saamista. Tutustu lajiin ja pelisääntöihin täällä.

Espanja lajin ykkösmaa

Espanjassa on yli 20 000 padel-kenttää, ja arviolta neljä miljoonaa aktiivista pelaajaa. Maailman parhaimmat ammattilaispelaajat, sekä miehissä että naisissa, tulevat tällä hetkellä Espanjasta. Padel on ohittanut tenniksen Espanjan tärkeimpänä mailapelinä. Tämä käy ilmi vuosittain myytyjen laitteiden määrästä. Joka vuosi Espanjassa myydään enemmän padel-mailoja verrattuna tennis-mailoihin. Maan miljoonien amatööri-padel-pelaajien lisäksi espanjalaisia ​​ammattilaispelaajia on yhä enemmän. Padel kenttiä löytyy valtava määrä ympäri Espanjaa ja muun muassa etelän aurinkorannikolla käydessä kannattaa tutustua tähän supersuosittuun ja hauskaan lajiin.

Meksiko

Luonnollisesti Meksikossa, lajin synnyinmaassa, padel on valtavan suosittu laji. Meksikon Padel-liitto (FEMEPA) perustettiin vuonna 1992 johtamaan lajin kehitystä. Siitä lähtien se on järjestänyt monia kansainvälisiä padel-turnauksia, joissa on ollut paikan päällä myös alueen suosituimmat tiedotusvälineet, kuten Fox Sports, ESPN ja TV Azteca, mikä on vahvistanut lajin merkitystä entisestään.

Argentiina

Padel
Kuva Oliver Sjöström, Pexels

Lajin esitteli ensimmäisen kerran Argentiinassa 1970-luvulla Julio Menditengui. Alfonso de Hohenlohe ja Julio ovat olleet ystäviä monien vuosien ajan, joten kun Julio vieraili Alfonsossa Espanjassa, hän kiinnostui uudesta urheilulajista. Muutaman vuoden kuluessa Padelista tuli yksi Argentiinan suosituimmista urheilulajeista. Epäilemättä kilpaileva laji, jalkapallo, on maan eniten pelattu urheilulaji mutta 90-luvulla tämä mailapeli oli maan toiseksi suosituin urheilulaji. 2000-luvulla vallinneen maan kovan taloudellisen tilanteen vuoksi useiden padel-klubien oli kuitenkin lopetettava toimintansa. Siitä huolimatta monet ihmiset pelaavat taas padelia. Jotkut vanhat klubit ovat jatkaneet normaalia toimintaansa, ja myös uusia klubeja avataan. Argentiinassa on monta maailmanluokan huippupelaajaa. Buenos Airesissa järjestetään myös useita kansainvälisiä turnauksia.

Portugali

Portugali ei ole voinut välttyä padelin hurmiosta koska naapurimaasta, Espanjasta, laji työntyi väkisinkin Portugalin puolelle. Portugalissa on valtava määrä padel-pelaajia ja kuten muissakin maissa, urheilu on maan nopeimmin kasvavien lajien joukossa. Löydät useita erinomaisia ​​padel-kenttiä ympäri maata, etenkin Algarvesta. Kaikki portugalilaisista ei ehkä pelaa peliä, mutta he nauttivat katsomisesta ja joukkueiden kannustamisesta.

Suomen harrastajamäärät kasvussa

Suomeenkin laji rantautui vuonna 2003 ja on siitä lähtien kasvattanut suosiotaan valtavalla vauhdilla. Suomesta löytyy noin 200 kenttää ympäri maata ja uusi peliareena avattiin helmikuussa Helsingin Messukeskukseen. Tässä lista kaikista Suomen kentistä: https://padelsuomi.fi/padelkentat/

Muut maat myös innoissaan

Vuonna 2014, Padel sai valtavan määrän tukea ja henkilökohtaista huomiota Dubain kruununprinssi Sheikh Hamdan bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoumilta, joka on myös Dubain urheiluneuvoston puheenjohtaja. Tästä alkoi ensimmäisten pelihallien rakentaminen ja mm. Real Racket Academy perustettiin. Tällä hetkellä Dubaista löytyy kymmenkunta pelipaikkaa. Loistava mahdollisuus siis yhdistää padel Dubain lomaasi!

Padel on vauhdikas laji.
Photo by Artur Kornakov on Unsplash

Euroopasta löytyy monia muita maita, joissa padel kasvattaa suosiotaan ennätysvauhdilla. Padelin hurmiossa ovat muun muassa Belgia, Hollanti, Italia ja Ranska. He ovat saaneet lajin pariin valtavasti harrastajia sekä ammattilaispelaajia. Myös Bulgarian lomalla voit käydä tutustumassa paikallisiin padel-kenttiin, joita löytyy ainakin Sofiasta ja Burgaksesta.

Padel on houkutellut lajin pariin myös monia urheilutähtiä, kuten jalkapalloilijat Peter Crouchin, Zlatan Ibrahimovicin ja Mohamed Salah’n sekä tennistähti Andy Murrayn, joka on viime aikoina investoinut yritykseen, joka markkinoi peliä Isossa-Britanniassa.

Kurkkaa täältä vielä matkatarjoukset, niin voit lähteä katsastamaan ulkomaiden padel-kentät.


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.