Olut hellii ihoa ja aisteja


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Islanti tunnetaan sen kuumista lähteistä, jäätiköistä, upeasta karusta luonnosta sekä komeista jalkapalloilijoista. Mutta oletko kuullut olutkylpylästä? Sillä on mahtavia terveysvaikutuksia iholle, hiuksille sekä koko kropallesi.

Kuva Bjórböðin

Islannin alkoholilaki on erittäin tiukka ja edes ruokakaupoissa ei myydä keskiolutta. Kaikki kahta prosenttia vahvemmat juomat löytyvät paikallisesta Alkosta, Vínbúðinista. Myymälöitä on vain harvakseltaan ja nekin auki ainoastaan muutaman tunnin arkipäivisin. Olut oli itse asiassa kielletty vuoteen 1989 asti eli olutkulttuuri on varsin nuori.

Kuva Bjórböðin

Olutkylpylä, Bjórböðin, avattiin vuonna 2017. Se sijaitsee upeissa maisemissa Eyjafjörðurin vuonon laidalla Islannin pohjoisosassa Árskógssandur kaupungissa. Kylpylän yhteydessä on omistajapariskunnan vuonna 2006 perustama olutpanimo, mistä saa islantilaisten suosituinta Kaldi olutta.

Kylpyveden terveysvaikutukset

Ajatus oluessa kylpemisessä tuntuu oudolta ja veden värikään ei ehkä ensisilmäyksellä houkuttele, mutta kylvyllä on paljon terveysvaikutuksia. Kylpyvesi on oluen, veden, humalan ja hiivan sekoitus, ja siihen lisätään vielä eteerisiä hoitavia öljyjä. Kylpyyn käytettävä olut on käymisen alkuvaiheessa, jolloin sen pH on matala. Oluen B-vitamiinit elvyttävät ihoa ja hiuksia, sekä siinä on paljon antioksidantteja ja alfa-happoja. Öljyillä ja mineraaleilla on tulehduksia poistava vaikutus ihoon, ja niitä käytetään myös pinta-verisuonten vähentämiseen. Humalalla on todistettu olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus lihaksiin sekä koko kehoon.

Kuva Bjórböðin

Miten oluessa sitten kylvetään?

Kylpylässä on 7 kylpyammetta jotka on valmistettu ghanalaisesta Kambalan puusta. Ammeessa kylvetään 25 minuuttia joko yksin tai kahdestaan seuralaisen kanssa. Vesi on ruosteen oranssia ja sen pinnalla kelluu vihreää humalaa, jolla voi hangata ihoa. Veden lämpötila on 37-39°C astetta ja se vaihdetaan jokaisen kylpijän jälkeen. Kylvyn päätteeksi ei käydä suihkussa vaan siirrytään suoraan rentoutumistilaan toiseksi 25 minuutiksi, ja annetaan öljyjen imeytyä kunnolla ihoon. Suihkua ei suositella itse asiassa muutamaan seuraavaan tuntiin. Ulkona on myös kaksi kylpytynnyriä joihin mahtuu kerrallaan isompi ryhmä, jopa 8-10 henkeä.

Kuva Bjórböðin

Mutta sitten se mukavin osuus itse oluesta nauttiville! Rentouttavan kylvyn helliessä aistejasi voit samalla maistella Kaldi olutta omasta hanasta! Kaldi on islantilaisten suosituin olut ja monet kehuvat sen olevan jopa parempaa kuin maan eteläosissa tehdyt oluet. Mutta makuja on monia joten tämä täytyy itse kokea!

Kylpylästoppi automatkalla

Kylpylä sijaitsee Pohjois-Islanninssa noin 5 tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista viehättävän Eyjafjörðurin vuonon kärjessä. Se on täydellinen pysähdyspaikka jos kiertelee Islantia autolla. Lähettyvillä sijaitsee alppihiihdosta sekä valasretkistä tunnettu Dalvikin kaupunki, jossa voi majoittua. Reykjavikin matkatarjoukset löytyvät täältä.

Kuva Bjórböðin

Kylpylä on auki ympäri vuoden joten matka kannattaa suunnitella omien vuodenaika mieltymysten mukaan. Talvella upea lumimaisema sekä pimeät päivät ovat erittäin tunnelmallisia ja voit hyvällä tuurilla ihastella revontulia. Kesällä päivänvalo hellii lähes ympäri vuorokauden ja upeaa panoraamamaisemaa voi ihastella milloin haluaa. Kylpylän yhteydessä on ravintola joka tarjoilee herkullista olutpainotteista ruokaa ja juomaksi lisää Kaldi olutta!

Itse kylpy ei aiheuta humalaa, joten sillä ei ole ikärajaa mutta oluen juontiin on oltava Islannin lain mukaan 20-vuotias. Jos ajoittaa matkan 1. maaliskuuta, pääsee juhlistamaan olutpäivää. Sitä vietetään Islannin olutlain kiellon päättymisen kunniaksi ja juhlajuomana on luonnollisesti erilaiset islantilaiset oluet!


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.