Miksi Espanjassa syödään myöhään?


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Lomalla on kiva ottaa vähän iisimmin ja syödä milloin sattuu. Joskus sitä huomaa istuvansa melko myöhään ravintolassa ja sisään alkaa valumaan enemmän ja enemmän paikallista väkeä. Syy, miksi espanjalaiset syövät myöhään illalla ei johdu heidän rennosta elämänasenteesta vaan jostain aivan muusta.

Mañana, tämän sanan on varmasti moni Espanjassa matkaillut kuullut. Espanjalaisten elämä näyttää jotenkin rennolta. He syövät myöhään ja viettävät päivisin siestaa. On aivan normaalia nähdä paikallisia ravintolassa klo 22.00. La Latinassa, Madridin vanhimmalla alueella, käy kuhina tuohon aikaan illalla. Ravintolat täyttyvät ja kun muissa maissa kokit jo ripustaisivat esiliinan naulakkoon, Espanjassa on illan kiireisin aika.

Monet kuvittelevat sen johtuvan espanjalaisten rennosta elämäntyylistä mutta todellinen syy on hieman erikoisempi. He elävät väärällä aikavyöhykkeellä. Ovat eläneet itse asiassa jo yli 70 vuotta.

Kun otetaan huomioon Espanjan pituusaste, maan tulisi olla Greenwichin aikaa (GMT) yhdessä Portugalin, Ison-Britannian ja Marokon kanssa. Sen sijaan se onkin Keski-Euroopan ajassa (CET).

» Katso myös matkatarjoukset Espanjaan tästä.

Mutta miksi Espanja sitten on väärässä ajassa?

Vuonna 1940 Espanjan kenraali Francisco Franco siirsi Espanjan kelloja tunnin eteenpäin, jotta maa olisi synkronoitu natsi-Saksan kanssa. Ateria-ajat pysyivät ennallaan mikä tarkoitti, että heidän klo 20.00 illallinen siirtyi tunnilla eteenpäin. Myös aurinko nousi ja laski tunnin myöhemmin, mikä luonnollisesti antoi valoa pidempään.

Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen kelloja ei koskaan vaihdettu takaisin. Nyt nämä myöhäiset illat ovat osasyynä siestaan, kahden tunnin lounas- ja lepotauko, mikä tapahtuu tyypillisesti klo 14.00-16.00. Useimmat espanjalaiset päättävät työpäivänsä vasta klo 20.00 vaikka he aloittavat jo klo 9.00. Vuonna 2016 Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti, että hallitus suunnittelee lyhyemmän työpäivän toteuttamista, jolloin päivä päättyisi jo klo 18.00. Myös Espanjan aikavyöhykkeen muuttamista on suunniteltu.

Auringolaskuja ja univaetta

Espanjan turismille pidemmät valoisat illat ovat tietenkin hyvä asia. Kesäiltoina auringon laskuja voi ihailla vielä klo 22.00 aikoihin. Baleaarien aluehallitus, kuten Mallorca, Menorca ja Ibiza, ovat vastustaneet paluuta GMT aikaan, koska he haluavat hyödyntää alueen lempeää talven ilmastoa saarilla ja houkutella sinne turisteja myös muina vuoden aikoina.

Monille espanjalaisille väärällä aikavyöhykkeellä eläminen on johtanut unihäiriöön sillä ruokailu menee liian myöhään. Myös tuottavuus on heikentynyt koska monet yrittävät ylläpitää sosiaalista elämää työpäivän jälkeen. Myöhäisilloista selviää pitämällä aamupäivän kahvitauon ja kahden tunnin lounastauon eli siestan.

José Luis Casero, Espanjan aikataulujen järkeistämisen kansallisen komission puheenjohtajan mielestä se, että aika ei vastaa Espanjassa auringon nousuja ja laskuja, vaikuttaa terveyteen, etenkin uneen. Hänen mielestään muuttamalla aikavyöhykettä, aurinko nousisi tuntia aikaisemmin ja espanjalaiset heräisivät luonnollisemmin sekä ateria-ajat olisivat tunnin aiemmin, joten nukkumaan voisi mennä aikaisemmin.

Ekonomisti Nuria Chinchilla, työ- ja yksityiselämän tasapainon asiantuntija Barcelonan kauppakorkeakoulusta kokee, että espanjalaisten elämänlaatu on tärkeämpää kuin ylimääräisen tunnin tai kahden auringonvalon säilyttäminen turisteille. ”Meillä on jatkuva jetlag!” hän toteaa. ”Matkailua tulee aina olemaan. Auringonvalon tuntimäärä on sama, olipa kyseessä sitten ylimääräinen tunti aamulla tai illalla.”

Ja aurinkoahan Espanjassa riittää! Ihania matkakohteita sinne löytyy täältä.


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.