Lapin puhtaan luonnon antimia


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Lapin matkailu on nyt kuumimmillaan ja hiihtolomalaiset pääsevät rinteisiin ja murtomaahiihtoladuille. Mutta nälkä yllättää aina! Mitä on sekä kotimaassamme että ulkomaisilla markkinoilla suosittu aito lappilainen ruoka?

Kurkkaa täältä myös Lapin matkatarjoukset.

Lappilaiseen keittiöön kuuluvat laadukkaat, monipuoliset, aromaattiset ja luonnolliset pohjoisen raaka-aineet. Lapin herkut ovat erittäin arvostettuja ja moni valtion päämies sekä arvovaltaiset vieraat ovat saaneet nauttia juhla-aterioilla Lapin keittiön antimista. Pohjoisen puhdas luonto ja raikkaat vedet tarjoavat maukkaita luonnon eläin- ja kasvimaailman antimia.

Poron liha ja riista

Kuva Martti Kotakorva, Lapin keittiömestarit

Porotalous on aina ollut ja on edelleen tärkeä elinkeino. Poronliha on tunnetuin Lapin herkuista ja se on vähärasvaista ja runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita sisältävää ravintoa. Poron lihaa perinteisesti ilmakuivataan mutta rinnalle on myös tullut nykyaikaisia säilytysmenetelmiä kuten pakastaminen. Poron ohella käytetään runsaasti myös riistaa, mm. riekkoa, metsälintuja ja tietysti Lapin kairojen kuningasta karhua. Perinteisen poronkäristyksen reseptin, sekä muita lappilaisia herkkureseptejä, löydät Lapin keittiömestareiden sivuilta.

Puhtaiden vesien kalat

Kuva Lapin keittiömestarit

Järvet, joet ja tunturipurot ovat säilyneet raikkaina ja puhtaina. Lapin arvostettuja herkkukaloja ovat lohikalat, kuten lohi, rautu eli nieriä ja tammukka, sekä siika ja muikku. Ja edelleen käytössä on perinteiset tavat valmistaa kalaa, kuten hiilloksella kypsytettyä lohta ja vartaassa paistettua siikaa.

Marjat ja kasvikset

Kuva Jorgen Haland, Unsplash

Lapin metsien ja soiden maukkaat marjat kypsyvät kirkkaina kesäöinä aromikkaiksi pohjoisen kairoissa. Marjoista hilla on yhä edelleen todella arvostettu, variksenmarjasta eli kaarnikasta tehdään mehua ja sitä käytetään myös monessa jälkiruuassa. Mustikka, juolukka, karpalo ja puolukka ovat yhä käytössä kaikenlaisessa ruuanvalmistuksessa niin jälkiruuissa kuin kastikkeidenkin maustajina.

Nauris ja peruna ovat tärkeimpiä kasviksia. Lapin puikulaperunaa on viljelty pohjoisen routivassa maassa jo vuosisatojen ajan. Puikulaperuna soveltuu rakenteensa takia hyvin uuniruokien raaka-aineeksi sekä soseeksi, esimerkiksi poronkäristyksen lisukemuusiksi. Lapin puikulaperuna on saanut ensimmäisenä suomalaisena tuotteena EU:n myöntämän SAN-alkuperänimisuojan.

Jälkiruoka

Viljoista ohra on menestynyt pohjoisen karuissa ja ankarissa olosuhteissa. Ohraa käytetään leivonnassa ja tuore uunilämmin ohrarieska sulaneen voin kanssa on Lapin leivistä parhaimpia.

Kuva Martti Kotakorva, Lapin keittiömestarit

Kahvi- ja jälkiruokapöytään kuuluu luonnollisesti leipäjuusto, jota perinteisesti murennettiin kahvin joukkoon pehmiämään. Nykypäivänä sitä nautitaan esimerkiksi lakkahillon kanssa. Lappilainen aito leipäjuusto on paksu, sisältä mehevä ja pinnalta kauniin kullanruskeaksi täplittynyt. Leipäjuuston lisänä kahvipöydästä löytyy usein kampanisuja. Jokaisella emännällä on oma reseptinsä kampanisujen tekoon.

Lappilaisen ruuan kruunaa tietenkin pienpanimoiden oluet. Lapin Panimo Rovaniemeltä ja Tornion panimo Tornionjoen rantatöyräällä tarjoavat pohjoisen parhaimmat ruokajuomat.

Lappilaiset ateriat valmistetaan perinteitä kunnioittaen vaikka nykypäivänä pohjoisen ruuista ja raaka-aineista on muokattu moderneja versioita. Lappilainen ruoka on ehkä maamme tunnetuin perinteinen ruokakulttuuri.

Lapin keväisille hiihtoladuille sekä Euroopan kesän hiekkarannoille pääset täältä.


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.