Evia on aito kreikkalainen kokemus


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Evia, tunnetaan myös nimellä Euboia, on Kreikan toiseksi suurin saari heti Kreetan suuren saaren jälkeen. Mutta useimmille ulkomaisille matkailijoille se on lähes tuntematon paikka. Silti tähän Kreikan saarelle on helppo päästä, sillä on hyvät kulinaariset perinteet, kuumia lähteitä ja mielenkiintoisia arkeologisia kohteita, sekä oma erikoinen vihellys-kieli. Evia on aito kreikkalainen kokemus.

Evia on aito kreikkalainen saari, josta löytyy upeita vaihtelevia maisemia.
Kuva Asimina Nteliou, Pixabay

Evia on yksi “salaisista” saarista, jonka kreikkalaiset näyttävät pitäneen itsellään. Se sijaitsee Kreikan mantereen itärannikolla, lähellä Ateenaa. Saarelle on suhteellisen helppo reitti pitkin Ateenasta Thessalonikiin johtavaa moottoritietä pitkin. Eviaan on kaksi siltaa, uudempi, korkea silta, Evripos (kutsutaan yleensä nimellä Uusi Chalkis -silta) on vinoköysisilta ja vanha Chalkis, matala silta, sijaitsee salmen kapeimmassa kohdassa, jossa on myös erikoinen merenkäynti. Aina kuuden tunnin välein vesi vaihtaa suuntaa. Syy tähän on kuun painovoima sekä merenpinnan ero pohjoisen ja eteläisen Evoikosinlahden välillä.

Mantereella sijaitsevan Arkitsan ja itse Evian kylpyläkaupungin, Edipsoksen (tai Aedipsoksen), välillä kulkee auto- ja matkustajalautta. Myös Thessalonikista pääsee Glyfa-lautalla Evian saarelle.

Matkoja Eviaan ja muihin Kreikan ihaniin kesäkohteisiin löytyy täältä.

Saaren pohjoispuoli

Evian pohjoispuolella on upeita vuorimaisemia sekä havumetsää.
Kuva Needpix

Chalkidasta lähtee luonnonkaunis serpentiinireitti vuoren läpi Ediposokseen. Reittiä koristavat havumetsät, oliivitarhat sekä kaikenlaiset villikukat ja yrtit saaren pohjoisosan ympärillä, joka yhdistää täydellisesti meren ja vuoret. Viehättävät pienet vuoristokylät, kuuluisat kylpylät ja monet historiallisesti merkittävät paikat ilahduttavat aina kulman takana.

Photo by Dimitris Kiriakakis on Unsplash

Yksi matkailukohde, josta Evian saari on kuuluisa, on saarella olevat luonnon kylpylät. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Edipososin kaupungissa on monia luonnollisia lähteitä ja kylpylöitä rentoutumiseen yhdessä parantavien rikkivesien kanssa. Kylpylöitä on itse asiassa niin paljon, että sitä kutsutaan usein Evia-saaren “kylpyläpääkaupungiksi”, joten siellä kannattaa pysähtyä ja viettää puhdistava ja rentouttava päivä.

Evian saarella on 370 km rantaviivaa ja noin 110 rantaa. Evian luoteispuolella on Lihadan niemimaa, jossa on joitain saaren kauneimmista rannoista kuten Yialtra, Gregolimano ja Aghios Georgios. Kavosista pääsee veneellä “Kreikan Seychelleiksi” sanotuille trooppisille saarille, Lihadonisia Islands.

Lihadonisia Islands ovat "Kreikan Seychellit".
Kuva Alex Antoniadis, Unsplash

Pohjoisempana sijaitsee Oreoi, jossa on esihistoriallisista ajoista lähtien asuttu mutta joka on nykyään tunnettu matkailukohde. Rannikolta löytyy monia kalatavernoja, joissa voit siemailla lasillisen ouzoa katsellessasi taivaansinisen meriveden liplatusta. Alue on ihanteellinen kalastukseen, patikointiin sekä ratsastukseen läheisissä kylissä kuten Kamatriades ja Taxiarhis.

Pefki on kuuluisa lomakohde, jolla on pitkä 2 kilometrin pituinen hiekkaranta. Se sijaitsee vehreällä alueella, jossa on pääasiassa mäntyjä (kreikaksi “pefki” tarkoittaa “mäntyjä”) ja oliivipuita. Pefki on suosittu erityisesti kreikkalaisten matkailijoiden keskuudessa ja ravintoloita ja viihdepaikkoja on paljon. Pefkin vieressä on myös toinen suosittu merenrantakohde nimeltä Artemisio.

Upeat Drimonan vesiputoukset löytyvät Pohjois-Eviasta, 620 metrin korkeudesta ja 4 km Pyhän Daavidin luostarin jälkeen, seuraten tietä, joka alkaa Roviesista. Matka rehevän vehreyden keskelle tarjoaa kävijälle rauhallisen ajonautinnon.

Saaren eteläpuoli

Etelä-Evia on yhtä mielenkiintoinen ja kehittynyt matkailussa, vaikka sillä on täysin erilaiset piirteet kuin saaren pohjoisosassa. Se on vähemmän metsäinen ja sen luonnonkaunis ekosysteemi koostuu harvinaisesta kasvistosta, kauniista kanjoneista, lumoavasta rannikosta, joissa on hiekkarantoja, viehättäviä luotoja sekä legendaarinen Cavo Doron niemenkärki.

Cavo Doron niemenkärki on upea paikka Etelä-Eviassa.
Kuva © Olga Charami, Greece-is.com

Karystosin kaupunki tunnetaan kalaravintoloistaan, venetsialaisesta linnoituksestaan ​​ja kansanmuseosta sekä tietysti rannoistaan. Alueella on useita pieniä kyliä ja lukuisia antiikin aikaisia paikkoja, jotka ovat retkeilijän ulottuvilla. Karystoksen lähellä on mukavia rantoja, joissa on aurinkovarjoja, aurinkotuoleja, kahviloita ja pukuhuoneita. Rannat ovat hiekkaisia, matalia ja hyviä perheille, lapsille ja snorklaukselle. Karystoksen ympärillä oleva meri on erittäin puhdasta, koska koko kaupunki on kytketty nykyaikaiseen viemäri- ja jätteenkäsittelyjärjestelmään.

Psili Ammos, Gallida ja Rigia ovat kaikki helpon kävelymatkan päässä kaupungista. Alykes ja Bouros tarvitset auton. Vain muutaman kilometrin päässä kaupungista on useita muita rantoja, joissa ei ole palveluita. Niille, jotka ovat kiinnostuneita muusta kuin syömisestä, juomisesta ja auringonlaskusta, Karystosilla on arkeologinen museo, roomalaiset rauniot ja Agios Nicholas -kirkko.

Kreikan katoava vihellyskieli

Evia on aito kreikkalainen kokemus.
Photo by Jim Makos on Unsplash

Entä jos olisi olemassa kieli, joka käyttää vain viheltämistä viestintään ja keskusteluun ilman sanoja? Sellainen on, Eviassa! Kyse ei ole pelkästään selkeistä viheltävistä äänistä tai signaaleista, vaan varsinainen keskusteluvihellys. Etelä-Eviassa lähellä Cape Cavo D ’Oroa on Andian kylä, jossa tämä kieli on vielä käytössä. Vihellyskielen nimi on “Sfyria”. Jäljellä on enää muutama viheltäjä ja nämä yrittävät välittää vihellystaidon uudelle sukupolvelle. He ajattelevat sen olevan osa heidän kulttuuriaan, ja jotain, jota ei pidä unohtaa.

Vihellyskieltä käytettiin vuoristokylissä pitkien matkojen kommunikoinnissa.
Kuva Needpix

Paikalliset kertovat, että vihellys oli tapa kommunikoida maaseudulla pitkiä matkoja. Toiset väittävät, että sitä käytettiin hälyttämään kylän ihmisiä saapuvista rosvoista. Ääni kulkee nopeasti, etenkin Kreikan vuorten erämaassa ja vuorten huipulla. Andian vihellyskielen olemassaolo havaittiin alueella vuonna 1979 sattuneen lentokoneonnettomuuden jälkeen. Konetta ohjannut lentäjä puuttui, ja etsintäjärjestöt menivät kaupunkiin. Siellä paikalliset tarjosivat apuaan, ja he käyttivät “Sfyriaa” viheltääkseen vuoristossa. Katso tästä video kuinka sfyria taipuu ikänsä sitä käyttäneiltä!

Video Youtube

Evia on aito kreikkalainen kokemus, joka todellakin täytyy kokea ihan itse!


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.