Viiniä ja vaellusta


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Vaeltamisesta eli “haikkaamisesta” on tullut erittäin suosittua. Luonnossa liikkuminen on rentouttavaa ja virkistävää. Vaeltamisesta voi tehdä entistä hauskempaa upeiden Euroopan viinitilojen halki!

Monet Euroopan suositut viinimaat tarjoavat upeita viinitiloja ja kauniita maisemia sekä myös kuntoa kohottavia kävelyreittejä vihreitä rinteitä pitkin. Viinitiloilla on erilaisia “kävelypaketteja” joihin kannattaa tutustua heidän omilla sivuillaan. Reittien varrelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa niin historiallisesti kuin kulinaristisestikkin. Monet tarjoavat myös majoitusta joko tilalla tai lähistöllä olevassa majapaikassa. Lisää majoitusvaihtoehtoja löydät myös täältä.

Italia

Kuva Lucia Gherra, Unsplash

Italian Piemontessa Nebbiolo-rypäleistä valmistetut punaviinit ovat epäilemättä edustettuina parhaimmillaan Barolo-viinitarhoissa, jotka ovat tehneet alueen tunnetuksi kaikkialla maailmassa. Viinitarhojen lähettyvillä on mahdollista vierailla Barolon upeassa keskiaikaisessa linnassa ja sen viinimuseossa. Kannattaa myös kävellä ja ihastella Piemonten upeita maisemia ja tutustua kauniisiin kaupunkeihin, kuten Alta Langa, jolle on ominaista hasselpähkinäpuiden viljely ja syvä Belbo-laakso.

Kävelyä Prosecco-mäillä

Shamppanja oli aikoinaan niille, joilla oli rahaa ja cava kaikille muille. Sitten keksittiin prosecco, Italian oma kuohuviini, josta tuli kaikkien suosikki. Prosecco Hillsillä, Koillis-Italiassa Veneton alueella, voit kävellä ja tutustua Proseccon syntyperään alueen viinitarhoilla, ihastella kauniita huviloita sekä keskiaikaisia kyliä samalla kun maistelet virkistävää kuplajuomaa. Alue on hieman piilossa Dolomiittien alapuolella vajaan tunnin ajomatkan päässä Venetsiasta. Prosecco Hillsillä järjestetään kävelyretkiä eri kokoisissa pienryhmissä ja opastetut kävelylomat kestävät yleensä noin viikon. Kävely on parasta huhtikuusta lokakuuhun. Kesällä viinirypäleet ovat runsaimmillaan ja syksyllä voi seurata sadonkorjuuta, joka edelleen tehdään käsin.

Espanja Rioja

Kuva Damien Dufour, Unspalsh

Espanjan La Riojassa voi lähteä kävelyretkelle Spanish steps -tiimin oppaiden kanssa legendaariselle polulle, El Camino de Santiago, ja pyhään Santiago de Compostelan kaupunkiin. Retkellä seurataan hyvin merkittyjä polkuja ja maanteitä tiheän kastanja-, tammi- ja pyökkimetsän läpi, Navarran ja La Riojan viinitarhojen läpi ja historialliselle Castilla y Leon -kadulle, jossa sijaitsee jotkut hienoimmista katedraaleista. Matkalla pääsee tutustumaan Vivanco Dinasty -viinimuseoon sekä maistelemaan ikonisen viinitilan, Marques de Riscalin viinejä.

Portugali

Portugali tarjoaa kolme kiinnostaa kävelykohdetta viiniköynnösten katveessa. Unescon maailmanperintökohteeksi tunnustettu Douro on erittäin kaunis ja hyvin historiallinen alue, josta löytyy Alto Douron viinialue, Porton historiallinen vyöhyke sekä Côa Valley -arkeologinen puisto. Maan kuulu Port-viini tulee Douron alueen rinteiltä.

Kuva Maksym Kaharlytskyi, Unsplash

Dãon alue Pohjois-Portugalissa on nimetty Dãon läpi kulkevan joen mukaan. Graniittivuorten keskellä tuotetaan yhtä Portugalin parhaista punaviineistä ja noin 80% Dão-viineistä on punaisia. Vuoren rinteillä vaellellessa on mentävä syvälle metsään ja kokea lähes koskemattomalta näyttäviä paikkoja.

Alentejon aluella voi lähteä kävelyretkelle viinireitille, joka on suunniteltu kahdeksalle osa-alueelle. Kaikilla osa-alueilla voi maistella Alentejo-viinien tekstuuria, joille on tunnusomaista valkoiset lajikkeet kuten Antão Vaz, Roupeiro, Diagalves sekä punaiset rypälelajikkeet Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez , Trincadeira, Moreto, Tinta Caiada ja Tinta Grossa. Alentejon kävelyreitillä voi ihastella nähtävyyksiä aiemmilta vuosisadoilta, joista tunnetuin on Évoran Dianan roomalainen temppeli.

Itävalta

Kuva Alex Gruber, Unsplash

Tonavan varrella voit kävellä ja tutustua yhteen Itävallan mielenkiintoisimmista viinialueista, Wachaun laaksoon. Täällä koet ja näet Jochingin, Wösendorfin, Pyhän Mikaelin ja Weißenkirchenin viininviljelykylien ympäröimät jyrkät kylät. Nämä kylät muodostavat yhdessä Wachaun alueen suurimman viinintuottajayhteisön. Alueella vallitsee melko tasapainoinen ilmasto, mikä sallii hyvän valikoiman Grüner Veltlinereitä ja Rieslingejä, joita voi nauttia mm. kävelyreitin varrella olevassa viinikaupassa.

Ranska

Alsace Saksan rajalla tunnetaan upeista pienistä kylistä ja taloista sekä tietysti maailmanlaajuisesti tuotetusta viinistä. Tämä Ranskan alue on rikastettu keskiaikaisella arkkitehtuurilla, linnoilla ja viinitarhoilla, joista löytyy herkullista valkoviiniä. Pinot Gris tulee tunnetusta pyhiinvaeltajakylästä, Niedermorschwihrista, kun taas Riquewihrin kaupunki, on kuuluisa Rieslingistä.

Ranska Burgundy

Burgundyn alue tarjoaa kävelyreitillä paljon nähtävää viinitarhojen lisäksi. Gootti ja renessanssi aikojen arkkitehtuuria voi ihailla kappeleissa, linnoissa, museoissa ja vanhoissa kylissä. Burgundyn alueen viinien monimuotoisuus houkuttelee viinin ystäviä kaikkialta maailmasta. Lähettyvillä sijaitsee myös sinapistaan tunnettu Dijonin kaupunki. Myös muita vierailun arvoisia paikkoja on viinitarhojen pääkaupunki Beaune sekä Pinot Noirin ystäville Beaujolais.

Kuvaaja Elle Hughes palvelusta Pexels

Ranska Bordeaux

Bordeaux on viinin ystävän taivas. Kierros kannattaa aloittaa tutustumalla Saint-Émilionin alueeseen, jossa kylien kalkkikivirinteillä sijaitsevat alueiden arvostetut viinitarhat tarjoavat maailman hienoimpia viinejä. Laadukkaiden viinitarhojen viininvalmistajat opettavat viinin kehittämisen periaatteet ja kertovat viinitarhojen ainutlaatuisista erityisominaisuuksista.

Viinien maistelua tai muuten vaan vaeltamista voi lähteä kokeilemaan myös moniin muihin Euroopan upeisiin maisemiin. Katso matkatarjoukset täältä!


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.