Ennätyksiä ja innovaatioita Arabiemiraateissa


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Kun toiset keräävät postimerkkejä, pienoismalleja, merkkilaukkuja ja muotikenkiä niin Dubai, ja oikeastaan koko Arabiemiraatit kerää maailmanennätyksiä. Kaikki tietävätkin jo maailman korkeimman rakennuksen, Burj Khalifan, mutta oletko kuullut muista Guinnessin ennätysten kirjaan merkityistä ihmeellisyyksistä?

Kuvaaja Aleksandar Pasaric palvelusta Pexels

Dubain kuuluisa kaupunkisiluetti on maailman kymmenen tunnetuimman kaupunkisiluetin listalla. Dubai on myös yksi maailman parhaimmista kaupungeista, yksi maailman vierailluimmista kaupungeista ja onpa se valittu myös yhdeksi maailman kauneimmista paikoista. Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa rakastetaan superlatiiveja!

Maailman suurin ’man-made’ saari

Palm Jumeirah eli palmun muotoinen tekosaari Dubai Marinan edustalla on pinta-alaltaan 560 hehtaaria eli noin 600 jalkapallokenttää. Rakentamiseen kului 3,3 miljardia kuutiometriä hiekkaa mikä pumpattiin merenpohjasta, koska aavikolla olevaa hiekkaa ei voi hyödyntää rakentamiseen. Aavikon hiekka ’sulaa’ vedessä samaan tyyliin kuin pikakahvi kuumaan veteen. 7 miljoonaa tonnia kiviä saatiin Hajarin vuorilta ja kuljetettiin perustan rakentamiseksi. Jossain on sanottu, että tämän Palmusaaren rakentamiseen käytetty hiekka ja kiviaines voisi muodostaa 2 metrin seinän mikä kiertäisi maapallon kolme kertaa.

Kuva Christoph Schulz, Unsplash

Palmusaarella on monia upeita ja kuuluisia hotelleja joihin löytyy loistavia matkatarjouksia täältä. Lisäksi saarella on hulppeita yksityisasuntoja ja monet julkkikset ovat sijoittaneet omalla rannalla oleviin luksushuviloihin, joiden hinta alkaa noin 7 miljoonasta dirhamista (1,5 miljoonaa euroa).

Maailman pisin metrolinja ilman kuljettajaa

Kuvaaja Tim Gouw palvelusta Pexels

Yhteensä 75 kilometrin pituinen metrolinja halkoo kaupunkia ja tarjoaa kätevän tavan liikkua Dubaissa erityisesti ruuhkaisimpaan aikaan. Vaikka isoimmat päätiet ovat 12-14 kaistaisia niin kiireisimpään aikaan niihinkin pakkautuu valtavat autojonot. Metro kulkee ilman kuljettajaa ja se on maailman pisin automatisoitu metrojärjestelmä. Metrolinjoja on kaksi, 52,1 kilometriä pitkä punainen linja, joka kulkee Sheikh Zayed -tien varrella kaupungin suosituimpien nähtävyyksien sydämessä sekä vihreä linja, joka kulkee 22,5 kilometriä vanhan kaupungin puolella. Vaunut on jaettu kolmeen eri matkustusluokkaan; yleiseen, naisten ja lasten sekä kultaiseen luokkaan.

Maailman korkein tenniskenttä

Kuvaaja Aleksandar Pasaric palvelusta Pexels

Yksi maailman hienoimmista hotelleista, Burj al Arab, luokittelee itsensä ’seitsemän tähden’ hotelliksi. Todellisuudessa sellaista hotelliluokitusta ei virallisesti ole olemassa mutta varma 5+ tähteä se kuitenkin on! Se valittiin vuonna 2018 maailman parhaimmaksi hotelliksi sekä Lähi-Idän parhaimmaksi hotelliksi Ultratravel awardseissa. Burj Al Arabin -helipadillä eli helikopterin laskeutumistasanteella on tehty vaikka mitä ihmeellistä mutta yksi erikoisin niistä on Federerin ja Agassin tennisottelu vuonna 2005. Heidän pallottelunsa rikkoi ennätyksen 211 metriä maanpinnan yläpuolella.

Maailman korkein rakennus

Olemme kaikki kuulleet siitä: Dubain 828 metriä korkea Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Se on niin korkea, että sen voi nähdä jopa 90 kilometrin päästä. Sen lisäksi, että se on maailman korkein, sillä on 6 muuta maailman ennätystä:

  • korkein vapaasti seisova rakennus maailmassa
  • sillä on maailman eniten kerroksia
  • maailman eniten kerroksia, joissa asutaan tai on jotenkin muuten käytössä (ravintola, ym)
  • maailman korkein ulkoilmaterassi
  • hissi, joka kulkee maailman pisimmän matkan
  • maailman korkein huoltohissi

Ei ole ihme, että Tom Cruise halusi laittaa itsensä maailman kartalle kiipeilemällä juuri tämän rakennuksen ikkunoissa elokuvassa Mission Impossible 4.

Maailman suurin tanssiva suihkulähde

Kuva Sanna

Dubain uusimpia ennätyksiä on Palmusaarella, The Pointessa, oleva maailman laajin suihkulähdeshow. Ennätys, joka aiemmin oli Dubain keskustassa Burj Khalifa -järvellä oleva tanssiva suihkulähdenäytös, on nyt rikottu lokakuussa 2020. Palm Fountain -supershow saavuttaa hämmästyttävän 105 metrin korkeuden ja ennätyksellinen suihkulähde kattaa 7 327 m² alueen. Tehosteina on käytetty noin 3000 moniväristä led-valoa.

Maailman halvin venekyyti

Kuva Sanna

Okei, tämä ei ehkä ole virallinen ennätys, mutta on kiva tietää, että kaikki Dubaissa ei ole vain bling blingiä ja luksusta. Deiran vanhan kaupungin sydän rajoittuu Dubai Creekiin, joka oli kerran kaupungin keskusta ja kaiken alkulähde ennenkuin öljy löydettiin. Täällä matkustajat voivat vieläkin ylittää creekin rosoisella puisella vesitaksilla, joka tunnetaan nimellä abra. Kyydin hinta on vain yksi dirhami (noin 0,23 euroa).

Maailman suurin sormus

Kuva Sanna

Abran kyydissä voi matkustaa muun muassa katsomaan maailman suurinta sormusta Deiran kulta soukiin. Se painaa 63,8 kiloa ja se on 21 karaatin keltakultaa johon on upotettu 615 Swarovski-kiveä. Sen halkaisija on 70cm. Tämän jättiläiselle suunnitellun sormuksen tekeminen kesti yli 24 000 työtuntia ja sitä kasasi 55 työntekijää.

Maailman pisin käsintehty kultaketju

Korujen parissa jatketaan sillä Dubaissa paljastettiin vuonna 2015 maailman pisin 22 karaatin kultaketju, joka työllisti yli 100 käsityöläistä ja 45 työpäivää. Se oli 5 kilometriä pitkä ja painoi noin 250 kilogrammaa. Se tehtiin Dubain ostosfestivaalien 20-vuotis juhlaan. Ketju paljastettiin Deiran kulta soukissa tammikuussa 2015 ja myytiin myöhemmin pienemmissä palasissa.

Maailman korkein hotelli

Dubaissa sijaitseva kullan värinen kruunu kuuluu maailman korkeimmalle Gevora hotellille – edellinen tittelin haltija, JW Mariott Marquis, ohitettiin metrillä! Gevoran korkeus on 356 metriä ja siinä on 528 huonetta 71 kerroksessa. Hongkongin Ritz-Carltonin kerroksista 102–118 löytyy hotellihuoneita, mutta 488 metriä korkea kansainvälisen kauppakeskuksen torni, jossa hotellihuoneet sijaitsevat, ei ole pelkästään hotelli, sillä se on sekoitus asuin- ja liikekerroksia. Gevorasta löytyy lisäksi neljä ravintolaa, ulkouima-allas, ylellinen kylpylä 71. kerroksessa sekä kuntokeskus ja poreallas. Hotellin tarkoituksena on houkutella perheitä ja turisteja, jotka etsivät rentouttavaa lomaa Dubain ydinkeskustassa.

Eniten 300 metrisiä pilvenpiirtäjiä maailmassa

Kuvaaja Abbas Mohammed palvelusta Pexels

Dubaissa on enemmän yli 300 metrin ylittäviä rakennuksia kuin missään muualla maailmassa. Vuonna 2019 Dubaissa oli 21 rakennusta, jotka yltävät näihin huippukorkeuksiin ja tämä määrä ylittää jopa Kiinan megakaupungit Shanghain ja Hong Kongin.

Maailman kiertynein torni

Kuvaaja Aleksandar Pasaric palvelusta Pexels

Dubai Marinassa sijaitseva Cayan Tower on maailman korkein kiertynyt rakennus. Sen jokainen kerros kääntyy 1,2 astetta aina seuraavaan kerrokseen, jolloin 307,3 metrin korkuinen rakenne kiertyy 90 astetta koko matkaltaan. Se on asuinrakennus tarjoten erikokoisia asuntoja yksiöistä isompiin kahden kerroksen asuntoihin.

Maailman suurin kukkapuutarha

Kuvaaja The Lazy Artist Gallery palvelusta Pexels

Kukkapuutarha autiomaassa? Vaikuttaa uskomattomalta mutta Dubai Miracle Garden on hyvin huomaamattomasti rakennettu Dubain ydinkeskustan ulkopuolelle, joka tunnetaan nimellä Dubailand. Kukkapuutarha, joka on avoinna kausiluonteisesti yleisölle marraskuusta toukokuuhun joka vuosi, hämmästyttää sen 150 miljoonalla kukallaan.

Maailmanennätyksiä sillä on muutamakin kappale. Miracle Garden on maailman isoin pystysuunnassa oleva kukkapuutarha (v.2013). Lisäksi sillä on maailman suurin kukka-asetelma Emirates A380 -lentokone, jolla on mittaa 72,95 m x 78,34 m x 21,98 m (v.2016). Maailman korkein veistoshahmo – jättimäinen Mikki-hiiri, jonka korkeus oli 18,006 m, paljastettiin Dubain Miracle Gardensissa tammikuussa 2018 yhdessä Disneyn kanssa Mikin 90-vuotispäivän kunniaksi. Siinä oli käytetty yli 100 000 kukkaa ja se painoi 35 tonnia.

Maailman suurin kuvakehys

Kuva Sanna

Tämä arkkitehtoninen ihme Dubaissa sijaitsee Zabeel-puistossa ja sen tehtävänä on toimia niin sanotusti kaupungin siltana yhdistämällä vanha ja uusi puoli. Se on itse asiassa edelleen luokiteltu kehykseksi ainutlaatuisen rakenteensa vuoksi ja sen korkeus on 150 metriä ja leveys 90 metriä, mikä tekee siitä maailman suurimman kuvakehyksen.

Eniten eri kansallisuuksia lennolla

Joulukuussa vuonna 2019 Arabiemiraattien kansallispäivän kunniaksi Emirates teki lennon, jossa oli yli 145 kansallisuutta. Tämä oli todellakin ennätys, mutta yleisestikkin Emiratesin lennoilla on aina lähes 50 eri kansallisuutta!

Maailman nopein vuoristorata

Alkuperäinen kuva Victor Malyushev, Unsplash

Abu Dhabista, Yas-saarelta, löytyy teemapuisto Ferrari World, jossa voi saada adrenaliinin virtaamaan suonissa. Formula Rossa on maailman nopein vuoristorata, joka kiihtyy nollasta maksiminopeuteen 240km/h vain noin 4,9 sekunnissa ja se kulkee jopa 52 metrin korkeudessa. Ferrari worldista löytyy paljon muitakin kyytejä vauhtia kaipaaville hurjapäille.

Maailman suurin käsin kudottu matto

Sheikh Zayedin suurmoskeijan lattialla, Abu Dhabissa, on maailman suurin käsin kudottu persialainen matto joka on kooltaan 5630m². Iran Carpet Companyn valmistama matto on tuotu Abu Dhabiin 9 kappaleessa lopullista asennusta varten. Se sisältää 2,2 miljardia käsin sidottua solmua ja painaa yli 12 tonnia.

Maailman suurin sisätiloissa sijaitseva teemapuisto

Kuva Sanna

Abu Dhabin Yas Islandilla on paljon nähtävää ja yksi niistä on maailman suurin sisäteemapuisto Warner Bros World. Täysin sisätiloissa sijaitseva teemapuisto on täydellinen vierailukohde ympäri vuoden ja siellä on 29 erilaista laitetta ja nähtävyyttä, mukaan lukien sarjakuvien sankareita Tom&Jerrystä Flinstoneseihin. Ennätys oli aikaisemmin noin 140 000 neliön IMG World’s of Adventure teemapuistolla Dubaissa, mutta Warner Bros World päihitti sen 153 290 neliön kokoisella alueellaan.

Maailman pisin zipline

Kuva Sanna

Ras Al Khaimah on maan pohjoisin emiraatti, josta löytyy maan korkein huippu Jebel Jais. Sen korkeudella ei ennätysten kirjaan päästä mutta maailman pisin zipline, joka sijaitsee kyseisellä vuorella on ansaitusti kirjaan päässyt. Sen pituus on 2831,88 metriä ja se kulkee jopa 150km/h.

Dubaista löytyy maailman pisin kaupunki-zipline. Dubai Marinan venesatamassa sijaitseva 1km:n pituinen XLine vie kyytiläisen 170 metrin korkeudesta Amwaj Towersista Dubai Marina Malliin keskinopeudella 80 km/h.

Expo maailmannäyttely

Tässä oli vain osa Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien maailman ennätyksistä. Listalta löytyy näiden lisäksi mm. maailman suurin kiipeilyseinä, maailman vilkkain lentokenttä, maailman suurin joulupallo ja ties mitä.

Dubaissa aukeaa Expo maailmannäyttely tämän vuoden lokakuussa ja tiedossa on todella innovatiivisia tulevaisuuden näkymiä ja suunnitelmia. Muun muassa elämää mullistavan 3D printtauksen viimeisimpiä trendejä sekä uusi hyperloop, joka on futuristinen kulkuväline mikä voi nopeuttaa matkustamista vaikka Dubaista Abu Dhabiin. Ja kun arvata saattaa, niin Dubai Expo on uskomaton kokemus! Siellä näet teknologian ja designin uusimmat trendit, opit lisää terveydestä ja hyvinvoinnista sekä miten pidämme parempaa huolta maapallostamme. Varaa matkasi täältä ja lähde kokemaan jotain uutta ja ihmeellistä!


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.