Darrakulttuuria Zagrebissa


Äänikirjat maksutta 6 viikoksi! Nextoryssa voit valikoida lukemista satojentuhansien ääni- ja e-kirjojen valikoimasta suoraan tabletillesi tai kännykkääsi. Lunasta tarjous tästä!

Kamala kankkunen, kaamee darra, hirvee kanuuna, monta lempinimeä tällä ’itseaiheutetulla’ olotilalla. Kroatiassa voi käydä ihmettelemässä miltä krapula näyttää, Zagrebin krapulamuseossa.

Kännitarinoita

Tunnelma on katossa ja juomaa virtaa, otetaan yhet vielä. Aamulla on takuuvarma krapula. Ehkei niin paha kuin Bradley Cooperilla elokuvassa Kauhea kankkunen mutta päätä jomottaa ja roskaruoka huutaa nimeäsi.

Zagrebin krapulamuseo syntyi yhtenä huurteisena iltana kun yliopisto-opiskelija Rino Dubokovic ystävineen menivät ’vielä yhelle’ olutfestareiden jälkeen ja päätyivät nykyisen museon vieressä olevaan baariin. Siellä juopuneet ystävykset kertoivat hulvattomia kännitarinoitaan ja krapulakokemuksiaan. Eräällä seurueen jäsenistä löytyi polkupyörän poljin taskusta. Ilmeisesti hän oli ajanut pyörällä, törmännyt laituriin, rikkonut polkimen ja kaatunut. Siitä Rino sai idean, että olisi hauska säilyttää näitä esineitä yhdessä hullujen tarinoiden kanssa jossakin yhdessä paikassa. Krapulamuseo oli syntynyt.

Kroatialaiset juovat keskimäärin paljon

Museon tarkoituksena ei ole kannustaa juomaan tai millään muullakaan tavalla innostaa ihmisiä ylilyönteihin. Kroatialaiset juovat keskimäärin paljon, monissa tilastoissa he ovat listan yläpäässä alkoholinkulutuksessa. Valko-Venäjä, Liettua ja Tšekki muodostavat kolmen parhaan joukon.

Museo haluaa kuulla ja julkaista aitoja krapulatarinoita ja he jakavat myös omassa blogissaan kankkusaamujen ja rilluttelu iltojen hauskoja juttuja. Lisäksi museo tarjoaa paikan missä voi avoimesti keskustella alkoholin haittavaikutuksista.

Kännisimulaattori

Museossa voi hauskojen tositarinoiden lisäksi kokeilla turvallisesti känniajoa simulaattorilla sekä kävelyä erikoisilla kännilaseilla. Tikkaa heittämällä voi päästä ilmaiseksi sisään. Tikkataulun keskelle on osuttava kännilasit päässä. Osa museosta on omistettu tavaroille, jotka ovat löytyneet krapula-aamuna. Museon kaupasta voi ostaa hauskoja teemaan sopivia tuotteita. Yksi suosituimmista on lautapeli Drinkopoly.

Kroatialainen juomakulttuuri

Olut on hyvin luonnollisesti Kroatian yksi suosituimmista juomista. Oluen ystävälle löytyy muutama vaihtoehto – Karlovacko, Ojujsko ja Pan. Kroatian vanhin olut on Osjecko mitä valmistettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1697.

Kroatia ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen hyvänä viinimaana mutta niitä kannattaa ehdottomasti maistaa ja yllättyä. Tunnetuimpia kroatialaisia viinejä ovat punainen Plavac Mali Peljesacin niemimaalta ja valkoiset Posip Korcula/Peljesacin niemimaalta, Grk Korculasta, Malvazija Istriasta ja Grasevina Slavoniasta. Prosek on makea jälkiruokaviini, yleisin Dalmatiassa. Kannattaa vierailla Kroatian lomalla paikallisilla viinitiloilla. Erityisen paljon kierroksia tehdään Peljesacin niemimaalla, Istriassa ja Slavoniassa. Täältä löytyy kivoja matkoja Kroatiaan.

Väkevämpiä alkoholijuomia on Kroatiassa paljon. Monet tislaavat itse kotona hedelmäbrandya, Rakijaa. On hyvin yleistä, että ravintolassa tarjoillaan jotain väkevämpää ennen ateriaa. Kannattaa siemailla näitä juomia varoen, sillä ne ovat erittäin vahvoja! Yleisimpiä ovat luumu brandy Sljivovica, yrtti brandy Travarica, päärynä brandy Kruskovac, saksanpähkinä brandy Orahovac ja rypäle brandy Lozovaca.

Olkoot omat juomatavat mitkä tahansa, Zagrebin krapulamuseo on erilainen ja hauska kulttuurinähtävyys!


JALKAPALLOFANEILLE: KATSO BUNDESLIIGA-MATSIT ILMAN KUUKAUSIMAKSUJA

Unibet TV tarjoaa livestreamit Bundesliigan otteluihin. Tarvitset pelitilin, tilille käteistä, jonka jälkeen voit katsoa matsit suorina livestream-lähetyksinä. TÄSTÄ KATSOMAAN


Ei vielä kommentteja

Vastaa

Sähköpostia ei julkaista.